Ana sayfa Keşfet Sivrisinek Dair Herşey (Kovucusu, Isırığı, Kaşıntısı, İlacı)

Sivrisinek Dair Herşey (Kovucusu, Isırığı, Kaşıntısı, İlacı)

3383
0
sivrisinek-kovucusu;sivrisinek-neye-gelmez;sivrisinekten-nasil-korunulur;sivrisinek-isirigi

Bu makalemizde sizlere sivrisinek hayvanından ve sivrisinekten nasıl korunulur? sorusunun cevabını arıyor olacağız. Ayrıca sivrisinek kovucu, sivrisinek ısırığı ve sivrisinek neye gelmez? soruları yanıtlamaya çalışacağız.

Sivrisinek

Sivrisinek kelimesin latince ismi Culicidae familyasıdır. Sıklıkla yaz aylarında rastlanılır. Sivrisinekler, sineklerin de içinde bulunduğu diptera grubuna girerler. Aynı normal sinekler gibi onların da iki tane kanatları vardır. Genelinin dış görüntüsü uzun ve ince bacakları vardır büyük dillerinin olduğu kafaları vardır. Sivrisineklerin gölgeleri minik pullarla çevrilidir. Genellikle yetişkin bir sivrisineğin boyu 3-9 mm arasında olabilir.

Sivrisinek Beslenmesi

Sivrisineklerin hepimizin bildiği özelliği, yetişkin olan sivrisineklerin yumurtalarını besleme amacıyla kendilerini kanla beslenmesidir. Nadiren bilinen diğer bir özelliği ise erkek ve dişi olmak üzere tüm sivrisineklerin çiçeklerde bulunan nektarlar dan beslenmeleridir. Sivrisinekler, daha olgunlaşmadığı dönemlerde genel olarak bu vakitlerini suda geçirirler. Türleri değişiklik göstererek sivrisineklerin lavraları farklı bir çok maddelerden beslenebilirler. Çoğunluğu çevredeki ufak tefek besinlerden ve küçük su organizmalarından besinlerini alırlar.

Sivrisineklerin en hareketli ve aktif oldukları zaman dilimi, güneş battığından doğuşuna kadar olan zaman olmakla birlikte yeterli miktarda bulut gökyüzünde olduğunda veya karanlık zamanlarda ortaya çıkabilirler. Susuz kaldıklarında kuruyup öldükleri için gündüz gün ışığında etrafta olmayı istemezler.

Aklımıza şu soru gelebilir sivrisineğin kaç iğnesi var?. Bu sorunu cevabı ise beslenmek için ağızlarını kullandıkları için iğnesi ağzı pozisyonundadır. Yani sadece bir tanedir.

Sivrisinek Sesi – Vızıltısı

Hemen hemen herkes maalesef sivrisineklerle tanışmıştır. Sivrisinek vızıltısı kanatlarını hızlı çarpmaları sonucunda meydana gelir ve bu vızıltıları duyduğumuz anda dikkat etmemiz gerekir. Çünkü her an bir sivrisinek sokması meydana gelebilir. Senin hemen hemen her vaktinde sivrisinekler bizim peşimizde olabilirler. Dışarıda veya evinizde sivrisineksiz rahat bir şekilde oturmak istiyorsanız sivrisineklerden kurtulmak için bir takım ilaçlar satılmakta bunları kullanabilirsiniz.

Sinek mi? yoksa Sivrisinek mi?

Sivrisinekleri diğer sineklerle karıştırmamak gerekir. Sivrisinekler fiziksel olarak uzun bacakları vardır ve dişi sivrisineklerin yumurtlayabilirme amacıyla insanları ve evde beslediğimiz hayvanları ısırmak ve onların kanını içmek amacıyla kullandıkları hortumları veya diğer bir ismi ile burunları vardır.

sivrisinek-kovucusu;sivrisinek-neye-gelmez;sivrisinekten-nasil-korunulur;sivrisinek-isirigi

Sivrisineklerin dışında diğer sinekler genellikle ısırmaz ve uzun bacaklı olan sinekler dahi çoğu zaman sivrisineklerden küçük boyutlardadır. Sivrisinekler maalesef gerek sesleriyle gerek vızıltılarıyla sinir bozabilirler. Sivrisinekler bazı hastalıklar bulaştırırlar, bunlar; batı nil virüsü, sıtma ve dang humması hastalıklarıdır. Çoğunlukla sivrisinekler insan sağlığından çok ailece bir araya gelinen toplantıları tehdit ederler.

Sivrisinek Üremesi

Erkek olan sivrisineklerin dişi sivrisinekleri bulabilme amacıyla vücutlarında bulunan tüylü antenleri vardır. Çiftleşme sonrasında dış sivrisinekler yumurta üretebilmek için kan emme ihtiyacı hissederler. Sivrisinekler yumurtalarını genellikle hareketsiz duran sulara bıraksalar da bazı tercih ettikleri yerler vardır. Buralar; kovalar çamur birikintisi veya insan yapımı kuş banyoları olabilir. Bu Hayvanların türüne göre yumurta sayıları değişebilir fakat bazı türleri tek seferde 100 yumurtadan fazla yumurta bırakabilme özelliğine sahiptirler. Solucanı anımsatan larvaları sivrisinek larvası olarak adlandırılır ve bunlar suyun içerisinde devamlı hareket halindedirler. Pupa döneminde iken devamlı takla atar tarzda hareket ettikleri için İngilizce de bunlara taklacı ismi verilir.

Sivrisinek Isırığı

Aslında sivrisineklerin sinir bozucu hareketleri dişilerin çıkarması vızıltı ve ısırmalarıdır. Bir sivrisinek ısırığı herkesin vücudunun verdiği tepki farklıdır. Kimisinin derisinde bir kızarıklık oluşurken diğerinde çok yoğun bir iltihap ve şişme meydana gelebilir. Hareket etmeyen suda daha olgunlaşmamış sivrisinekleri de görmeniz mümkündür.

Ayrıca sivrisinekler 45 milyar insanı öldürmüşlerdir. Sivrisinekler yılda ortalama 1 milyon insan sıtma mikrobu yüzünden ölüyorlar. Daha fazlası için en çok insan öldüren hayvan yazımıza bakabilirsiniz.

İşinize Yarayabilecek diğer Bilgiler

Sivrisineklerin işi olanlarının kurbanlarının derilerini parçalayarak kanlarını içtikleri ağzıları bulunmaktadır. Bu emdikleri kanlarda yumurta üretmek için alacakları protein bulunur. Erkek olanlarının ise kan emebilme özellikleri yoktur. Çoğu zaman acı vermese de sivrisinek ısırığı insanlarda hastalık bulaştıracak bir tehlike oluşturabilir.

Sivrisinek hortumunu deriden içeri doğru soktuğu zaman minik ve kırmızı renkli bir şişlik oluşturur. Bu oluşan şişlikler hafiften çoğa doğru kaşıntı meydana getirebilirler. Bazı kişiler devamlı ısırıldıkları için artık sivrisinek ısırmasına karşı bağışıklık gösterip vücutları daha az tepki gösterirken bazı kişilerde ise şiddetli alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Alerji belirtileri ise derideki kızarıklık ve iltihap haricinde astımda görülebilir. Sivrisinekler bunlarla birlikte sarı humma, dang humması, beyin yangısı, sıtma gibi rahatsızlıkları da taşıyabilir kişiden kişiye bulaştırabilirler. Şimdi de sivrisinekten nasıl korunulur? sorusuna gelelim.

sivrisinek-kovucusu;sivrisinek-neye-gelmez;sivrisinekten-nasil-korunulur;sivrisinek-isirigi

Sivrisinekten Nasıl Korunulur?

Sivrisinekten nasıl korunulur? sorusuna geldiğimizde sizlere korunma yollarını maddeler halinde anlatalım.
– Odanıza fesleğen koyun. Fesleğen kokusunu sivrisinekler sevmez ve uzaklaşırlar,
– Koyu renkli kıyafetler giymeyin. Genelde sivrisinekler koyu renkli bölgeleri kendileri için barınak olarak görürler. Evinize renkleri koyu eşyalar koyarsanız sivrisinekler yanınıza gelmeyeceklerdir.
– Bir bardağın içine bir miktar sirke koyun ve pencereye yerleştirin. Sirkenin keskin kokusu sivrisinekleri yaklaştırmayacaktır.
– Kokusu biraz rahatsız etsede soğan ve sarımsağı ikiye bölü baş ucunuza koymak sivrineklerden kurtulmanın bir diğer yöntemi,
– Günlük fazlaca C vitamini tüketin. C vitamininin suda erime özelliği olduğu için vücudunuzda birikme yapmaz. Gereğinden fazla terlemeyi önler. Sivrisineklerde bu durumu sevmez. Böylelikle sivrisinekten nasıl korunulur? sorusuna cevap bulmuş olduk.

Sivrisinek Kovucu

Doğal sinek kovucu ve zehir ilaçları olmak üzere iki başlık altında toplaya biliriz. Doğal sinek kovucu evde kendimiz yapabilir ve tesirini hemen fark edebiliriz. Şimdi doğal sinek kovucu sizlere anlatmak gerekirse;

Süper Güçlü Sinek Kovucu

1 bardak elma sirkesi, birer tutam kurmuş adaçayı, lavanta, biberiye, kekik ve nane. Sirkeyi ve otları ağzı kapaklı bir cam kavanoza koyup ağzını kapatın. 2 hafta süreyle her gün çalkalayın ve buzdolabında muhafaza edin. 2 hafta bitiminde otları süzün ve kalan sıvıya yarı yarıya su koyarak içiniz rahat bir şekilde kullanabilirsiniz. Bu şekilde sinek kovucu maddesini hazırlamış olduk.

Nane Limon Spreyi Sinek Kovucu

1 bardak su, 5 damla kadar limon yağı, 10 damla kadar da nane veya fesleğen yağı. Tüm bu malzemeleri bir şişe içerisine koyup çalkalayın ve sivrisinek kovucusu hazır.

Sivrisinek neye gelmez?

Sivrisinek neye gelmez? sorusu ile devam edecek olursak;

Sivrisinek gelmemesi için limonlu karanfil yapabilirsiniz. 1 tane daha olgunlaşmamış limon, 10 tane karanfil. Bu olgunlaşmamış limonu avucunuzda bastırarak sulanmasını sağlayın. İkiye bölün ve üstüne karanfilleri batırın. Bu limonu odanızdaki masaya veya herhangi bir yerine koyun. Sivrisinekler bu iki karışımı sevmedikleri için gelmeyeceklerdir

Sivrisinek gelmemesi için bir diğer yönetem ise. Karadeniz’de yaşayan insanlarımızın denediği ve işe yarayan bir çözümü söyleyeceğiz sizlere. Bir poşetin içerisine su doldurun ve ağzını bağlayın. Yanmakta olan lambanızın yanına tavana asılı bir vaziyette bırakın. Oldukça ilginç olan bu yöntem sayesinde sivrisinekler gelmiyor. Böylelikle sivrisinek neye gelemez? sorusunu cevaplamış olduk.

sivrisinek-kovucusu;sivrisinek-neye-gelmez;sivrisinekten-nasil-korunulur;sivrisinek-isirigi

Sivrisinek İlacı

Daha öncede belirttiğimiz gibi sivrisinekler oldukça sinir bozucu yaratıklardır. Yukarıda sizler için bazı doğal yöntemler yazdık. Bunların haricinde sivrisinek ilacı kullanmak isterseniz internetten, marketlerden veya eczanelerden sivrisinek kovucu adı altında ilaçlar satın alabilirsiniz

Sivrisinek ısırığa ne iyi gelir?

Sivrisinek ısırığına karşı alınacak bazı önlemler vardır. Ayrıca sivrisinek ısırığına ne iyi gelir? sorusunun cevabı ise aşağıda verilmiştir.
– Aloe Vera
– Çay poşetleri
– Yulaf ezmesi
– Seyreltilmiş, kıyılmış sarımsak
– Limon suyu
– Fesleğen

Sivrisinek Isırığı Nasıl Geçer?

Sivrisinek ısırığı nasıl geçer? sorusunu maddeler halinde açıklayacak olursak.

– Sivrisinek kaşıntısı için ısırılan bölgeye kolonya sürmek en bilindik ve en iyi yöntemler arasındadır.

– Kaşıntıyı hafifletmek için aspirini ezerek ve biraz sulandırarak kaşınan bölgeye sürebilirsiniz.

– Sivrisineğin ısırdığı bölgeyi bolca soğuk suyla yıkamakta iyi gelebilir. Ayrıca buzu şişen ve kaşınan bölgeye sürdüğünüz takdirde kaşıntı hissiyatınız daha azalacaktır.

– Diğer bir yöntem ise diş macunu kaşına bölgeye uygulamak. Diş macunu her an yanımızda olan bir ürün olduğu için ulaşmamızda daha kolay olacaktır.
Bu yöntemleri kullanılarak sivrisinek kaşıntısına ne iyi gelir? sorusuna cevap vermiş olduk.

Bu yazımızda sizlere sivrisinek kovucu ve sivrisinekten nasıl korunulur? sorularını cevapladık. Ayrıca sivrisinek neye gelmez ve sivrisinek ısırığına ne iyi gelir? sorularını yanıtlamaya çalıştık.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here