Ana sayfa Keşfet Göktürkçe Türk Nasıl Yazılır ?

Göktürkçe Türk Nasıl Yazılır ?

5081
0
gokturkce-turk-gokturkce-turk-nasil-yazilirr;gokturkce-turk-yazisi;gokturk-turk-yazisi;turk-gokturkce;gokturkce-turk-yazilisi;gokturkce-turk-yazimi;gokturk-alfabesi;turk-yazilisi;turk-yazisi-gokturkce

Göktürkçe Türk yazılışı konulu makalemizde Göktürkçe Türk nasıl yazılır sorusunu yanıtlamaya çalışacağız. Ardından yapamayanlar için Göktürkçe Türk yazısı kopyala nasıl yapılacağını anlatacağız.

Göktürk Türk Nasıl Yazılır ?

Göktürk yazıtlarında, Türük olarak geçen kelimenin aslının Türk olduğu belirtilmektedir. Bilge Kağan Anıtı gibi Orhun anıtlarında Türk kelimesi geçmektedir. 𐱅𐰇𐰼𐰜 olarak yazılmakta ve günümüzde yaygın olarak kullanılmaya başlamıştır. Göktürkçe, Orhun yazıtlarının alfabesidir ve Türk boylarının kullanmış olduğu en eski yazı şeklidir.

Göktürkçede toplam 38 harf bulunmakta, bu harflerin 4’ü ünlü harf, 34’ü ünsüz harflerden oluşur. Yazım yönü, sağdan sola doğrudur ve okunurken de aynı şekilde sağdan sola doğru okunur. Yazımlarda, büyük, küçük harf uygulaması yoktur.

Orhun yazıtlarında kullanılan Göktürk alfabesi, Göktürkler, Bulgarlar, Hazarlar, Sekeller, Peçenekler gibi farklı uygarlıklar tarafından da kullanılarak, Asya’dan Avrupa’ya kadar gelmiştir. Göktürkçe işaretleri ile Türk yazabilmek zordur ve bunun için birçok kişi kopyala yapıştır yöntemini kullanmaktadır.

Türk Yazımı

Göktürkçe alfabesini okumayı öğrendiğimizde, eski anıtlardaki yazıları daha kolay okuyarak, tarih bilgimizi geliştirebiliriz. Göktürkçe Türk yazısı 𐱅𐰇𐰼𐰜 olarak yazılır. Göktürk Türk yazısı için kullanılan işaretlerden solda yer alan işaret, “ük ya da ök” sesi ile okunmaktadır. Bu şekilde yazılmasının nedeni, ilk zamanlarda Türk değil Türük olarak kullanılmasından kaynaklanmaktadır. Türk Göktürkçe dilinde ilk zamanlarda iki heceli olarak Türük olarak yazılıyordu.

Ayrıca Göktürk Alfabesi yazımıza da bakabilirsiniz.

Türk Kelimesinin Doğru Yazımı

Göktürk harfleriyle Türk kelimesinin doğru yazılışı ϜϓſϞ şeklindedir. Göktürkçe Türk yazılışı, ülkemizde bilgisayar klavyesinde, çeşitli tuş kombinasyonları ile yazılmaktadır. Göktürkçe Türk yazımı yapabilmek için Göktürkçe hakkında bilgi sahibi olmak ve hangi işaretin hangi harfe denk geldiğini bilmek gerekir. Göktürk alfabesi Türk yazılışı için uzmanlar iki şekilde yazıldığını belirtmektedir.

İlk Göktürk alfabesi Yulig Tigin tarafından kullanılmıştır. Göktürklerde Türk kelimesi yerine kullanılan Türük kelimesi törü (türemek) kelime köklerinden meydana gelmiştir. Göktürkler sonrasındaki Türk uygarlıkları tarafından kısaltılarak Türk olarak kullanılmaya başlamış ve günümüze kadar gelmiştir. Doğru yazılımı Göktürklerden sonraki dönemlerde başlamıştır. Bazı kaynaklarda doğru yazılışın ϜϓſϞ şeklinde olduğu gösterilmektedir.

İlk Türk Alfabesi

Göktürk alfabesi ilk Türk alfabesi olarak Uygurlar tarafından kullanılmaya başlanmıştır. 19. Yüzyıl sonlarında yapılan araştırmalar ile ortaya çıkartılmıştır. Bu çalışmalar sonrasında, Göktürk döneminden kalma çeşitli yazıtlar daha kolay okunmaya başlamıştır. Ülkemizde insanlar daha çok Türk yazısı Göktürkçe nasıl yazılır diye merak etmektedir.

Danimarkalı Wilhem Thomsen isimli bilimcinin yaptığı incelemeler sonrasında, yazıtların anlamlarını çözmüş ve Türklere özel bir alfabe olduğunu ortaya koymuştur.

Göktürkçe Türk kelimesinin yazılışı ilk olarak, Kültigin ve Bilge Kağan tarafından yapılan yazıtlarda yer aldığı belirtilmektedir. Türk kelimesinin Göktürkçe olarak bilgisayar klavyesinde yazılabilmesi için her harf için kombinasyonlar oluşturulmuştur. Türk kelimesini temsil eden simgelerin yazılabilmesi için sırasıyla, Alt+068677 – Alt+068615 – Alt+068668 – Alt+068636 tuş kısa yollarının kullanılması gerekiyor.

Bilgisayarında bu kısa yolları kullanarak Türk kelimesini yazmakta zorlananlar, internet sitelerinde gösterilen simgeleri kopyala yapıştır yaparak istedikleri yazı metinleri içerisinde kullanabilirler.

Göktürkçe Türk Yazısı Kopyala

Klavyede yapamadığımızdan dolayı aşağıda bulunan Göktürkçe Türk yazısı kopyala yabilirsiniz

𐱅𐰇𐰼𐰜

𐱅𐰇𐰼𐰜

𐱅𐰇𐰼𐰜

Bilgiall yazarı olarak nice makaleler yazdım da bir tek öz geçmişimi yazamadım...

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here