Bu makalemizde sizlere Mihri Müşfik hanım kimdir? ve Mihri Müşfik hanım hayatından sizlere bahsedeceğiz.
Mihri Müşfik Hanım Kimdir?
Ülkemizde çağdaş resim çalışmalarının öncüsü olan ve ilk başlatan kişi olarak bilinen mihri müşfik hanım, aynı zamanda ilk kadın ressam ünvanına sahiptir.
Mihri Müşfik Hanım Hayatı
Mihri müşfik hanım, ressam olan Hale Asaf’ın teyzesinin. 1886 yılın 26 şubat günü İstanbul Kadıköy bahariye semtinde Dr Rasimpaşa konağında doğmuştur.
Mihri müşfik hanım tanınmış kişilerin portesini yapmakla biliniyor. Bunların başında Mustafa Kemal Atatürk ve ve Papa XV. Benedict geliyor. Mihri müşfik hanım güzel sanatlar akademisi olan İnas Sanayi Nefise mektebinde ilk kadın yönetici olarak tanınmaktadır. Bununla beraber birçok kadın ressam yetiştirmiştir. Resme öylesine ilgi duyuyordu ki aristokrat hayatı bırakıp yoksul bir yaşam sürdü.
Babası olan ve Tıbbiye’de ders veren diğer isimleri, Tıbbiye nazırı ve Tıbbiye reisi olan Dr Çerkez Ahmet Rasim paşa’nın kızı olan Mihri müşfik hanımın, oldukça Avrupai bir eğitim öğretim hayatı oldu. Musiki edebiyat ve resimle ilgilendi. Resime diğerlerine nazaran daha fazla ilgiliydi. Mihri müşfik hanım yaptığı bir resmi bir gün sultan II. Abdulhamit’e takdim etti ve ardından saraydaki ressam Zonaronun öğrencisi oldu. Ressam Zonaro’dan resim dersleri aldı. Böylelikle ülkemizde çağdaş resimle ilgilenen ve resim çalışmalarını başlatan ilk kadın ressam oldu.
Mihri müşfik hanımın, 1988 yılına dek yapılmış araştırmalarda ülkemizde 32, Fransa da 23, İtalya’da 36, Amerika da ise 60’ın üstünde toplamda 150 civarında eseri tespit edildi.
17 yaşlarında iken bir müzik dinletisinde tanıştığı İstanbul’a gelen İtalyan asıllı bir müzik şefinin ardından Roma’ya kaçar. Bir müddet roma da yaşadıktan sonra Paris’e geçiş yapar. Orada kiraladığı bir daireyi hem ev hem de atölye olarak kullanır. Burada geçimini portreler çizerek ve evinin başka bir odasını kiralayarak sağlamıştır. Evindeki bir odayı kiraladığı Bursalı selami paşanın oğlu olan müşfik selami bey ile evlenir ve mihri müşfik hanım ismini alır.
Sanatçı, Fransa ve İtalya da birçok sanat okulu ve atölyelerinde eğitim aldı. Resim akımlarını birebir yakinen takip etti.
Mihri Müşfik hanım İtalya’nın ardından Paris’e geçti ve bu dönemlerde yaptığı çingene isimli eserini louvre müzesine armağan etti. Bu tablonun bir diğer kopyası ise İstanbul resim ve heykel müzesinde bulunmaktadır.
Sanatçı yaptığı eserlerinde eşi olan Müşfik Selami İnegöllü ile olduğu zamanlarda mihri müşfik, diğer zamanlarda ise mihri rasim imzasını kullanmıştır. Oldukça fazla yapıtlarda da herhangi bir imzaya rastlanmamıştır.
Mihri Müşfik Hanım Vefatı
Mihri Müşfik Hanım, 1954 yılında New York ta vefat etmiştir. Vefat ettiğinde yaşı 68’dir. Amerika birleşik devletlerinde vefat ettiği kesim olarak bilinmesine rağmen öldüğü tarih kesin bilinmemektedir. Sanatçı 1954 yılında tek bir başına New York’ta yokluk ve sefalet içinde ölmüştür. Mezarı ise kimsesizler mezarlığındadır.
Bu yazımızda Mihri Müşfik Hanım kimdir? sorusunun cevabını bulmaya çalıştık. Diğer makalelerimize bakmayı unutmayınız.