Ana sayfa Keşfet Meditasyon Nedir?, Meditasyon Nasıl Yapılır?

Meditasyon Nedir?, Meditasyon Nasıl Yapılır?

2993
0
Meditasyon-Nedir;Meditasyon-Nasil-Yapilir;Meditasyon-ne-demek;transandantal-meditasyon-nedir;meditasyon-turleri;meditasyon-cesitleri;meditasyon-ne-ise-yarar;Meditasyon-faydalari;meditasyon-teknikleri

Bu yazımızda meditasyon konusunu ele alacağız. Öncelikli olarak meditasyon nedir ve meditasyon nasıl yapılır soruların cevabını bulmaya çalışacağız. Ardından transandantal meditasyon nedir, meditasyon türleri nelerdir ve meditasyon ne işe yarar gibi birçok soruları yanıtlamaya çalışacağız. 

Meditasyon Ne Demek

Son dönemlerde tercih edilmesi ile birlikte pek çok bireyler tarafından meditasyon ne demek sorusu sorulmaya başlandı. Uygulanışı oldukça zevkli bir aktivite olan meditasyon geçmiş dönemlerde Avrupa ülkelerinde uygulanmasına karşın son birkaç yılda Türkiye’de de yoğun ilgi gördü. Ülkemizdeki pek çok tatil merkezleri, otel, rezidans gibi alanlarda uygulanan meditasyon bir türü zihinsel rahatlatma tekniğidir.

Bazı teknikler üzerinden uygulanan meditasyon doğru bir biçimde gerçekleştirildiği takdirde zihni rahatlatır, zihin karmaşıklığını ortadan kaldırır.

Meditasyon Nedir?

Merak edilen meditasyon nedir sorusunun yanıtı gerçek anlamda oldukça uzundur. Çünkü meditasyon uygulaması tüm felsefi yolların kullandığı etkili bir çalışma biçimidir. Dinlerdeki bazı uygulamaların bile meditasyon olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Meditasyon yoganın ayrılmaz bir parçası olup bireylerin sadece zihinsel olarak huzur duymasını değil bedensel ve ruhsal olarak da kendilerini iyi hissetmesini sağlar. Meditasyon duyulardan kaynaklanan düşüncelerin artık etkin olmadığı bir bilinç eylemidir. Dolaysıyla meditasyon geniş bir tanımlama içerir.

Meditasyon Türleri

Pek çok türleri de bulunan meditasyon bu sayede tercihe göre uygulanabiliyor. En çok uygulanan meditasyon türleri şunlardır;

  • Anlık deneyimlere yönelik farkındalık meditasyonu
  • Belirli bir nesneye konsantre olunarak yapılan meditasyon
  • Raja yoga meditasyonu, laya loga meditasyonu
  • Yantra ile gerçekleştirilen meditasyon
  • Mantra ile gerçekleştirilen meditasyon
  • Tantrit meditasyonu
  • Çakra meditasyonu
  • Dinamik meditasyonlar
  • Müzik, ses ve tını meditasyonu
  • Mandala meditasyonu gibi birçok meditasyon çeşitleri bulunmaktadır.

Meditasyon Faydaları

Merak edilen meditasyon ne işe yarar sorusuna cevaben meditasyon teknikleri genel sağlık açısından pek çok faydalar sunduğu belirtilebilir. Etkinliği bilimsel olarak da ispat edilen meditasyon teknikleri bu sayede düzenli olarak uygulandığında ruhsal, zihinsel, duygusal ve bedensel yönden sayısız faydalar sunar.

– Meditasyon faydaları günlük uygulandığında zihni rahatlatarak stresten arındırılmasına destek olur.
– Öz farkındalığı yükseltiyor.
– Depresyon ve anksiyete bozukluğu etkilerini azaltıyor.
– Özgüvenin artmasına destek oluyor.
– Kan basıncının düşmesini sağlıyor.
– Kaliteli uyku alımına destek oluyor.
– Yaşın ilerlemesine bağlı meydana gelen hafıza problemlerinin azalmasına yardımcı oluyor.
– Sigara ve alkol bağımlılığını azaltıyor.
– Ruhsal huzuru sağladığı gibi fiziksel ağrıların azalmasına da destek oluyor.
– Yüksek tansiyonun normale dönüşmesine destek oluyor.
– Negatif etkilerin giderilerek yerine pozitif etkilerin oluşmasını sağlıyor.
– Zihinsel rahatlama ve gevşeme sağlıyor.
– Yaşam kalitesinin yükselmesini sağlıyor.
– İlişkilerin daha sağlıklı devam etmesi için meditasyon teknikleri uygulanabilir.
– Migren ve diğer baş ağrıları tiplerinin azalmasına yardımcı oluyor.
– Fiziksel ve sosyal aktivitelere daha sağlıklı bir biçimde odaklanmayı sağlar.
– Sosyal ve iş hayatında başarılı olunmasına yardımcı olur.
– Bireylerin kendileri ve çevreleri ile barışık olmasını sağlar.
– Kalp ritmini düzenler.
– Bağışıklık sistemini güçlendirir.
– Duygusal zeka düzeyini yükseltir.
– Metabolizmayı düzenler.
– Sindirim sistemini güçlendirir.
– Yaratıcılığı uyandırır ve canlandırır.
– Kabızlığı ortadan kaldırır.
– Negatif bakış açısını yok eder.
– Yaşama daha pozitif bir biçimde bakılmasını sağlar.
Sorunların bilinçli ve sağlıklı bir biçimde çözümlenmesine yardımcı olur. Bu bakımdan meditasyon faydaları oldukça fazladır.

Meditasyon Nasıl Yapılır?

Meditasyon hakkında bilgi edinilmesinden sonra meditasyon nasıl yapılır sorusu önem kazanır. Bu konuda bilgi sahibi olmayan bir kişinin meditasyon yapması istenen sonuçları vermeyecektir. nasıl meditasyon yapılır; adımlar takip edilerek doğru şekilde meditasyon yapmak mümkün olur.

1.Duruş: Ne şekilde ve nerde oturulursa oturulsun baş ve omurilik dik durmalıdır. Eğer bunlar çökerse zihin de çöker. Beden dengede olursa zihin de dengede olacaktır.

2.Gözler: Gözler açık olmalı. Belli bir noktaya bakılır. Ancak; bazı kişiler gözlerini kapattıklarında daha rahat hissederler. Bu nedenle; kim nasıl iyi hissediyorsa o şekilde hareket eder.

3.Odak: Bazı zamanlar odaklı olamayız. Odak sağlanmadığında anı kaçırırız. Anı kaçırmak hayatı kaçırmak gibidir. Burada odak sağlanır.

4.Nefes ve Nefes Saymak: Kişinin kendini sabitlenmesinin en iyi yolu, nefese dikkat vermektir. Nefes alış verişleri kontrol edilmez. Aksine doğal akışına bırakılır. Her nefeste içten sayılır.

5.Düşünceler: Düşünceler, zihni sarmasına izin verilmez. Bunun yerine dikkat nefese verilir. Bu sayede düşünceler yavaşça zihni terk eder.

6.Duygular: Güçlü duygular zihni yorar. Öfke, korku ve utanç gibi duygular çok daha yorucudur. Aynı zamanda bu duygular, geçmişteki olaylara bakmaya neden olur. Bedene yoğunlaşılarak bu duygulardan arınılır.

7.Sessizlik: Sessizlik, şifalıdır. Bir meditasyon müziği ile sessiz kalınır. Sakinlik ve dinginlik yaşanılır. İç ve dış sessizlik buluşur.

8.Süre: Başlangıçta yalnızca on dakika süre yapılır. Zaman ilerledikçe bu süre yirmi ya da yirmi beş dakikayı bulur.

9.Ortam ve Zevk: Oturulacak ortamın güzel ve rahat olması gerekir. Mumlar, çiçekler, deniz kabuklarıyla ortam süslenebilir. Elbette, meditasyon keyif vermelidir. Bunun için meditasyon yapan kişinin kendine karşı sevecen ve gülümseyen bir tavır içinde olması da son derece önemlidir.

Evde Meditasyon Yöntemleri

Evde meditasyon yöntemleri en çok uygulanan meditasyon uygulamasıdır. Basit teknikler sayesinde ev ortamında profesyonel anlamda transandantal meditasyon yapılabilir. Bu sayede gerek zamandan ve gerekse de ekonomik yönden tasarruf yapılabilir. Evde meditasyon için ilk olarak dil ve rahat bir vücut pozisyonu alınmalıdır. Bu sayede uyku problemleri ve motivasyon eksikliği giderilir. Sırt bölümü baş ve boyun bölümü ile aynı düzeyde olacak tarzda dik bir biçimde tutulmalıdır. Bu aşamadan itibaren beden gevşetilmelidir. Akabinde düzenli ve koordineli bir biçimde nefes alış verişi yapılmalıdır. Nefes alış verişlerinde nefes alış verişlere odaklanılmalıdır.

Karın bölgesinin inip kalkması takip edilmeye özen gösterilmelidir. Olası dikkat dağınıklığında düşünceler nefes alış verişleri ile bütünleştirilmelidir. Dikkatin dağılmasına yol açabilecek tüm etkenler uzaklaştırılmalıdır. Gözler kapalı bir biçimde meditasyon gerçekleştirilmelidir. Tüm aşamalar 25 dakika süreli gerçekleştirildikten sonra yeniden eski pozisyona geri dönülmelidir. Bu aşamadan itibaren gözler sakin bir biçimde açılmalıdır. Çevre yeniden gözlemlenerek sakin bir şekilde eski vücut duruşu gerçekleştirilmelidir.

Tercihe göre ev ortamında nasıl meditasyon yapılır sorusuna yanıt olarak transandantal meditasyon da uygulanabilir.

Bu makalemizde meditasyon ne demek konusunu ele aldık. Meditasyon faydaları nelerdir, meditasyon çeşitleri ve meditasyon ne işe yarar soruları yanıtladık. Ayrıca meditasyon teknikleri nelerdir, nasıl meditasyon yapılır ve transandantal meditasyon nasıl yapılır gibi soruların cevabını bulmaya çalıştık.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here