Bu makalemizde sizlere sert ünsüzler nelerdir ve yumuşak ünsüzler nelerdir soruların cevaplamaya çalışacağız. Ayrıca sürekli sert ünsüzler ve sert ünsüz yumuşaması nelerdir sorularını da yanıtlayacağız.
Sert Ünsüzler ve Yumuşak Ünsüzler
Türkçede ünlü ve ünsüz harfler bulunmaktadır. Dildeki her bir sesi gösteren işaretlere harf denilmektedir. Bir dildeki sesleri gösteren ve belirli sıra halinde dizili olan harflerin bütününe ise alfabe edilmektedir. Türkçede 29 harf bulunmaktadır. Bunların ses şeklinde biçimlenmesi ise ünlü ve ünsüz harfler olmak üzere iki başlık altında incelenmektedir.
Ünsüz harfler tek başına okunmayan mutlaka başka bir harfe çarparak söylenen harftir. Ünlü harf ise ses yolunda herhangi bir engele uğramadan çıkan sese denilmektedir. Bu harfler tek başına okunabilir ve heceleri oluşturmaktadır. Dilimizde 21 tane ünsüz 8 tane ünlü harf bulunmaktadır.
Ünsüz Harfler
Türkçede 21 tane ünsüz harf bulunmaktadır. Bunlarda kendi arasında ayrılmaktadır. Sert ünsüzler şeklinde ve yumuşak ünsüzler şeklinde söylenmektedir. Ünsüz olan harflerin bazıları belirli durumlarda yumuşama şeklinde değişiklik göstermektedir. Bu yumuşama ise sert ünsüz yumuşaması olarak adlandırılmaktadır. Yumuşamada bazı harfler değişkenlik göstererek söylerken başka bir harfmiş gibi söylenir. Peki, sert ünsüzler nelerdir diye soracak olursak ç, f, h, k, p, s, ş, t gibi harfler sert ünsüz olarak adlandırılır. b, c, d, g, ğ, j, l, m, n, r, v, y, z harfleri ise yumuşak sert ünsüzler olarak bilinmektedir.
Ünlü Harfler
Türkçede bilinen 8 tane ünlü harf bulunmaktadır. Ünlü harfler tek başına okunmaktadır. Ünlü harfler a, e, i, ö, ü, ı, o, u harflerdir. Türkçede sürekli sert ünsüzler bulunmaktadır. Sert ünsüzler bazı durumlarda yumuşayarak sert ünsüz yumuşaması gerçekleşmektedir. p, ç, t, k ile başlayan sözcüğe ek getirildiğinde bu sözcüğün sonunda bulunan ünsüz yumuşayarak b, c, d, g harflerine dönüşür, bu durumda sert ünsüz yumuşaması gerçekleşmiş olur. Sert ünsüz ile biten özel isimlerde oluşan yumuşama ise yazı olarak gösterilmez sert sessiz yumuşaması telaffuz ile anlaşılmaktadır.
Ünsüz Uyumu
Ünsüz uyumu bir diğer adı ile benzeşmesi, sert ünsüzlerin benzeşmesi yan yana gelen ünsüzlerin sertlik ve yumuşaklık bakımından uyumlu olmalarıdır.
Sert sessizlerin yumuşaması ise şu şekilde örnek vermek mümkün;
- Borç – borcum
- Kalp – Kalbi
- Renk – rengi
Türkçede bununla ilgili pek çok örnek bulunmaktadır.
Sert Ünsüzler
Türkçede sürekli sert ünsüzler bulunmaktadır. Bu harfler s, ş, h, f harfleridir. Bu harfler ses tellerinde titreşim yapmadan sürekli olarak söylenen harflerdir.