Balmumu nedir isimli makalemizde siz değerli okurlarımıza balmumu nasıl yapılır sorularını yanıtlayacağız. Ayrıca balmumu faydaları neler ve balmumu ne işe yarar gibi soruları cevaplayacağız.
Balmumu Nedir?
Balmumu nedir sorusu ile başlayacak olursak. Bir çok çeşitli arı türleri tarafından doğal yollarla üretilir. Tamamen doğal olduğu için balmumu kullanım alanları pek çok insan tarafından kozmetik ve cilt bakım ürünlerini tercih eder. İçerisinde bir çok vitamini barındırmaktadır.
Balmumu Faydaları
Cildin sağlıklı ve canlı olabilmesi için gerekli olan vitamininden antioksidanlara kadar hemen hemen her şeyi içerisinde barındırıyor. Balmumu faydaları derimizde görülen egzama ve akne gibi rahatsızlıkların tedavisi için antienflamatuar ve antiseptik özellikleri sayesinde cildinize tekrar yumuşaklık kazandıracaktır. Nasıl yapıldığına, ne olduğunu ve neyden yapıldığını açıklayalım;
Balmumu Nasıl Yapılır?
Balmumu nasıl yapılır yani üretim süreci, bir orman veya bahçe içinde bulunan renkleri parlak çiçeklerin arıları cezbetmesi ile başlar. Arılar nektar ve polen üretebilmek için bu çiçekleri ararlar. Nektarların şeker oranı düşüktür, fakat arılar bu nektarları şeker oranı yüksek bala çevirirler ve bir kısmını da mum için kullanırlar.
Balmumu Ne işe Yarar?
Arılar için balmumu ne işe yarar diye düşünüyorsanız. Arıların kolonisi için mum hayati bir maddedir, olmadan hayatta kalamazlar. Bunun sebebi ise arıların bal peteklerinin mumundan yapmış olmalarıdır.
Balı petek içinde muhafaza etmek zaruri bi olaydır. Çünkü yeni nesil arıların beslenmesi bu ballar ile olacaktır. Böylelikle kolonilerin devamlı oluşu sağlanır.
Arılar tüketmedikleri balları özenli bir biçimde peteklere yerleşimini yaparlar. Peteklerin şekli altıgen biçiminde silindirlerdir ve öncelikle yan yana sonrasında arka arkaya olacak biçimde yapılır. Arılar hem petekleri hemde polenleri bu peteklerin içerisinde muhafaza ederler.
Ayrıca merak edeceğinizi düşündüğümüz kelebek etkisi yazımıza da bakabilirsiniz.
Arılar balmumu nasıl yapıyor. İşçi arılar toplamış oldukları nektarlar ile arı kovanına geldikleri zaman bu nektarları balmumu yapmak için görevli olan arılara teslim ederler. Bu görevli arılar hem nektarı hemde balı yerler ve bunları bünyelerinde işleyerek mumu elde etmiş olurlar. Genellikle arılar bir birim ağırlığında olan balmumu üretebilmek için 6-8 ağırlığında bal tüketmeleri gerekir.
Balı ve nektarı yedikten sonra arılar, karınlarının içerisinde üretmiş oldukları mumu minik pullar halinde dışarı çıkarırlar. Daha sonra ise arılar balmumu çiğneme yöntemi ile yumuşak ve şekle sokulabilir bir hale getiriler.
Balmumu kıvam aldığında arılarda aynı zamanda bal petekleri için işe koyulurlar. Altıgen şeklinde olan peteklerini bal ile doldurduktan sonra üst kusmını tekrar mumu ile kapatırlar. İnsanların elde ettikleri balmumlarının büyükçe miktarları işte bahsettiğimiz kapaklardan elde edilir. Çünkü bal toplayabilmek için bu kapakların yerinden çıkarılması gerekir.
Çiftçiler, kapakları ısıtmak ve petek’ten çıkarmak için sıcak bir bıçaktan yardım alırlar. Bu kapaklar herhangi bir sepete düşer ve daha sonrasında toplanır, sonrasında ise eritilir.
Balmumu nasıl eritilir sorunun cevabı ise. Mumu eriyebilmesi için 149 santigrat derece de olması lazımdır. Eritme işlemi sırasında bal dibe çöker ve baldan daha hafif olan üste çıkar. Daha sonrasında ise kalıplara dökülür ve katı bir hal alması beklenir. Balmumu fiyatı ise günümüzde 50 tl olarak satılmaktadır.
Balmumu Kullanım Alanları
Balmumu kullanım alanları kozmetik kremler, kayganlaştırıcılar, mumlar, ve losyonlar gelmektedir. En yaygın olarak balmumu kremi olarak alıcısına ulaşmaktadır.
-Dudak kremi olarak kullanılır,
-Cilt nemlendiricisi olarak kullanılır,
-Kaşıntı giderici olarak kullanılır,
-Ağrı kesici olarak kullanılır,
-Zarfları mühürlemede olarak kullanılır,
-Cilalama yapmak için kullanılır,
-Çekmeceleri kolay açabilmek için kullanılır,
-Mum olarak kullanılır,