Bu makalemizde 1 nisan şakası nedir ve 1 nisan şakası nereden çıktı soruların cevabını bulmaya çalışacağız. Ayrıca 1 nisan nedir ve 1 nisan şakaları nelerdir soruları cevaplamaya çalışacağız.
1 Nisan şakası Nedir ?
1 nisan şakası nedir sorusu ile başlayacak olursak. Her yıl hemen hemen dünyanın her yerinde Nisan ayının biri şaka günü olarak kutlanmakta ve birçok insan ya şaka yapılan ya da şaka yapan taraf olmaktadır. 1 Nisan geçmişe bakıldığında çıkışına dair birçok hikâye ve farklı isimlerle anılmaktadır. “Nisan Balığı” ve “Hile Günü” adlandırmaları da bu hikayelerden bazılarıdır. Şaka geleneğinin kaynağı olan bu hikayelere gelin birlikte göz atalım.
1. Rivayet “Nisan Balığı”
1 nisan şakası nın birinci rivayeti “Nisan Balığı” nın çıkışı, Fransa ülkesine dayanmaktadır. Nisan ayında Fransa’da balık avlama yasağı mevcuttur. Bu yasaktan ötürü geçmiş zamanda bazı kişiler, avlanamayan balıkçılar ile eğlenmek amacıyla nehirlere çiroz balığı atıp onları işaret ederek “Nisan Balığı” şeklinde bağırıp avcılarla dalga geçmişlerdir. Günümüzde ise bu gelenek şeklinde bazı değişimler göstererek yani balık yerine, balık şeklinde çikolatalar veya balık şeklinde kağıtlar/materyaller kullanılarak sürdürülmüştür. Avcılarla eğlenmeye, şakalaşmaya yönelik başlatılan bu eylem her yıl Nisan’ın birinde yapılmaya devam etmiş ve Fransa’dan tüm dünyaya yayılmıştır.
Ayrıca 1 nisan nedir yazımızın yanında merak edeceğinizi düşündüğümüz Telefon şakaları yazımıza da bakabilirsiniz.
2. Rivayet “Hile Günü”
1 nisan şakası nereden çıktı sorusunun bir diğer rivayeti ise “Hile Günü”. 15.yy’da Endülüs Müslümanları ve Haçlı ordusu arasında geçmektedir. Endülüs Müslümanlarının elinde olan Gırnata kalesi Haçlı ordusu tarafından kuşatma altındadır. Uzun zamandır kuşatma sürmesine rağmen Haçlı bir türlü fetihte başarılı olamamıştır. Kış aylarında bulunulması ise koşulları daha da zorlaştırmıştır. Bu durumlardan ötürü Haçlı farklı bir taktiğe yönelme ihtiyacı duymuştur.
31 Mart tarihinde Haçlı komutanı kalenin önüne gelmiş, bir eline Müslümanların dini kitabı olan Kur-an’ı Kerim’i, diğer eline ise Hristiyanların kutsal kitabı olan İncil’i almış ve “eğer teslim olursanız, iki kutsal kitap üzerine de yemin ederim ki size zarar vermeyeceğim” sözünü Müslümanlara vermiştir. Bunun üzerine uzun zamandır baskı altında olan Müslümanlar teslim olmayı kabul etmiş ve karşı taraftan canlarına zarar gelmemesi konusunda temin istemişlerdir. Nitekim ertesi gün 1 Nisan tarihinde Haçlı komutanı tüm Müslümanları öldürtmüş ve dalgacı bir tabirle “ben size dün gece için söz vermiştim ve bugün o söz geçerli değildir” demiştir. Bu olaydan ötürü bu tarih Haçlıların Müslümanlar üzerinde uyguladığı “Hile Günü” olarak anılmıştır.
Gerek “Nisan Balığı” üzerinden avcılarla eğlenilmesi gerekse Haçlıların “Hile Günü”nde Müslümanları kandırması durumu bugün insanlara şaka yapılmasına yönelik bir eylem olan 1 Nisan şakası kavramının yayılmasına temel olmuştur. Bu eylemin ise ne kadar doğru olup olmadığı her bireyi kendi öz yargısında şekil alacaktır.
Ayrıca 1 nisan nedir yazımızın yanında merak edeceğinizi düşündüğümüz En komik Temel fıkraları ve Karadeniz fıkraları yazımıza da bakabilirsiniz.
Bu yazımızda 1 nisan nedir ve 1 nisan şakası nereden çıktı soruların cevabını bulmaya çalıştık. Ardından 1 nisan şakası nedir ve 1 nisan şakaları nelerdir soruları cevaplamaya çalıştık.