Ana sayfa Keşfet ünlü Düşmesi Nedir?, ünlü Düşmesi örnekleri

ünlü Düşmesi Nedir?, ünlü Düşmesi örnekleri

2658
0
ünlü-düşmesi-nedir

ünlü düşmesi konulu yazımızda siz değerli okurlarımıza hece düşmesi nedir ve ünlü düşmesi örnekleri nelerdir soruların cevaplayacağız. Ayrıca orta hece düşmesi ve ünlü düşmesi olan kelimeler neler olduğundan bahsetmeye çalışacağız.

ünlü Düşmesi Nedir ?

ünlü düşmesi Türkçede çok karşılaşılan bir ses olayıdır. Genel olarak iki heceli kelimelerde karşılaşılır. Böyle bir kelimeye herhangi bir ek aldığında sonundaki ya da sondan bir ya da iki harf önceki ünlü harfin düşmesi durumuna ünlü düşmesi denir.

Ünlü düşmesi için bir kaç koşul vardır. Bu koşullar;

  • Bu ses durumuna uğrayan kelimeler genelde iki hecelidir.
  • Kelimenin ilk hecesinde a, e, o ve ö gibi geniş bir ünlü bulunur.
  • Kelimenin ikinci hecesinde ı, i, u ve ü gibi dar bir ünlü bulunur.
  • Kelime ünlü ile başlayan ya da sadece tek bir ünlü harften oluşan bir ek alır.
  • Bu ek geldiğinde kelimenin ikinci hecesindeki dar ünlü düşer.

Hece ve ünlü Düşmesi

Hece düşmesi nedir diye merak ederseniz tıpkı sesli harf düşmesi gibi bir durumdur. Türkçede bir hecenin oluşması için en az bir sesli harfe ihtiyaç var. Sesli harfler tek başına bile bir heceyi oluşturabilir.

Aslında ünlü düşmesinin bir diğer ismi hece düşmesi olarak söylenir. Hatta bu ses olayı orta hece düşmesi olarak da adlandırılır.

Heceler sadece tek bir sesli harfe ihtiyaç duyduğu için Türkçe ünlü düşmesi ya da hece düşmesi dilimizde en çok karşılaşılan ses olayları arasındadır.

Ünlü Düşmesine Uğrayan Kelimeler

Bu ses olayı örnek kelimelerle daha iyi anlaşılabilir. ünlü düşmesi örnekleri en çok ağız, burun, boyun ve alın gibi organlarımızı seslendiren kelimelerde görülür. Bu kelimelere ünlü bir harf ya da ünlü ile başlayan bir ek geldiğinde ikinci hecedeki ünlü düşer.

Ağız, ağzı, burun, burnu, alın, alnı gibi bu kelimelere kelimenin i haline uygun olan ekler geldiğinde ünlü düşmesi örnek kelimeleri haline gelir. Aynı zamanda gönül kelimesinin gönlüm, ömür kelimesinin ömrüm olması da ünlü düşmesi olan kelimeler arasındadır. Bunun dışında nerede kelimesinin nerde olması ve burada kelimesinin burada olması gibi geniş ünlüler de düşebilir.

Aynı zamanda yardımcı fiille birleşen bazı Arapça kelimelerde de ünlü düşmesi görülebilir, sabır kelimesinin sabretmek, keşif kelimesinin keşfetmek olması gibi.

Örnek Cümleler

“Ağzını, burnunu yerim” “Bizim her zaman alnımız açık ve başımız dik” gibi cümleler de ünlü düşmesi örnek cümleler arasındadır. Aslında bu durum Türkçede en çok karşılaşılan ses düşmesidir.

Mesela bütün gün isimleri buna örnektir. Cuma ertesi ikilisinin Cumartesi olması gibidir. Kahve ve altı kelimeleri de günün ilk öğünü olan kahvaltıya dönüşmüştür. Sütlü ve aş kelimeleri de bir tatlı ismi olan sütlaca dönüşür. Bu durumda “Cumartesi kahvaltısında gözleme ve sütlaç yedik” cümlesinde de üç tane ünlü düşmesi örneği bulunur.

Bilgiall yazarı olarak nice makaleler yazdım da bir tek öz geçmişimi yazamadım...

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here