Bu makalemizde sizlere dünyanın en tembel hayvanı hangisidir? ve ilginçtir ki tembel hayvan isminde bir tür canlıdan bahsedeceğiz. Tembel hayvan adı gibi kendisi de tembeldir.
Tembel Hayvan
Ülkemiz canlı çeşitliliği yönünden oldukça zengin bir ülkedir. Fakat buna rağmen ülkemizde yaşamını sürdürmeyen hayvanlar da vardır. Bu gibi hayvanları görmemiz ancak hayvanat bahçesinde mümkün oluyor. Darıca hayvanat bahçesine 2015 yılında “tembel hayvan” isimli bir hayvan geldi. Gelin bu hayvana yakından bir göz atalım;
Tembel hayvan adı ismi üzerinde olduğu gibi tembeldir. Tembel hayvanın ingilizce ismi ise sloth tur.
Bu hayvan günde ortalama olarak 35-40 metre kadar mesafe giderler. Bu hayvanlar oldukça yavaş oldukları için bu şekilde isimlendirilmişlerdir. Aslına bakarsanız, bu isimlendirme tek bir hayvan için kullanılmıyor. Tembel hayvanlar iki parmaklı ve üç parmaklı olmak üzere iki kısıma ayrılıyor. Toplamda ise 6 türü bulunuyor. Boyları ise ortalama olarak 60 cm olan bu hayvanların yaşam alanı Orta ve Güney Amerika’daki tropikal olan ormanlardır. Dünyanın en tembel hayvanı olarak adlandırılırlar.
Ayrıca ilginizi çekeceğinizi düşündüğümüz en çok insan öldüren hayvan yazımızı da inceleye bilirsiniz.
Tembel hayvanlar genellikle gece hareket ederler ve gündüzlerini uyuyarak geçirirler. Bunun nedeni ise yırtıcı kuşlara ve kedigillere yem olmamak içindir. Fakat bu durum tembel hayvanların hepsi için geçerli değil. Örnek verecek olursak; üç parmaklı tembel hayvan türünden birisi olan cüce tembel hayvanlar diğer tembel hayvanlardan farklı olarak gündüz istedikleri her saatte hareket halinde olabilirler. Sebebi ise bu hayvanların yaşadıkları adada diğer hayvanlar tarafından herhangi bir tehdit bulunmaz. Böylelikle istedikleri kadar uyuyabilirler.
Yapılan araştırmalara göre; vahşi yaşamda hayatını sürdüren tembel hayvan ile laboratuvar ortamında hayatını sürdüren iki tembel hayvan kıyaslanmış ve bunun neticesinde, laboratuvar ortamında hayatta kalan hayvan 15 saat, vahşi doğada yaşamını sürdüren hayvan ise 9 saat uyumaktadır.
Bilimle ilgilenen insanların tembel hayvanların günümüze kadar soylarının nasıl tükenmediğinin merak konusu konusu olduğunu düşünüyor.
Tembel Hayvan Özellikleri
Peki bu en tembel hayvan bu kadar yavaş hareket ederken doğada yaşayan yırtıcı canlılardan kendilerini nasıl koruyabiliyorlar?
Bu soruya şöyle cevap verebiliriz; tembel hayvanlar kamuflaj yeteneğine sahiptir. Bu hayvanların üzerlerin de bulunan kürklerinde algler ve mantarlar bulunur. Bu da kürklerine yeşilimsi bir renk verir. Böylelikle vahşi hayvanlar tarafından fark edilmeleri güç duruma gelir.
Tembel hayvan ne yer? sorusuna gelecek olursak. Genellikle ağaçta bulunan yaprak ve böcekleri yer. Diğer hayvanlara nazaran az beslenirler. Fakat tembel hayvanlar az hareket ederler ve böylelikle az enerji harcamış olurlar. Tembel hayvanların vücut ısıları 32 derecedir. Böylelikle vücut ısılarını koruma amacıyla da çöl fazla enerji sarf etmezler.
Tembel hayvanlara fiziksel olarak bakarsak kolları uzun ve kürek kemikleri daha kısadır. Bunun vermiş olduğu avantaj ile ağaçlarda başları aşağıda durup, daha rahat hareket edip dönerler.
Ayrıca merak edeceğinizi düşündüğümüz gelincik hayvanı hakkında bilgiler yazımızı da inceleye bilirsiniz.
Tembel hayvanların vücutlarının metabolizma hızları düşüktür. Bu hayvanların başlıca besin kaynağı selülozdur. Mideleri birçok bölümden oluşur ve bu sayede yedikleri besinlerdeki selülozu sidirirler. Tembel hayvanların vücutlarının besinleri sindirme süresi çok uzun sürer. Böylelikle yedikleri hiçbir besin ziyan olmadan sonuna kadar sindirilir.
İnsanlar peki tembel hayvanların hayatlarına yaşamlarına etki ediyor mu? Araştırma sonuçlarına göre insanların yaptığı bir takım işler tembel hayvanların yaşama alanlarına zarar verdiğini gösteriyor. Örnek verecek olursak, son zamanlarda insanlar cüce tembel hayvanlar türünün yaşamını sürdüğü alana yerleşmeye başladı. Böylelikle insanların yapmış olduğu faaliyetler sonucu bu hayvanların savunmasız ve evsiz kalmasına sebep oldu.
Bu makalemizde sizlere tembel hayvandan ve dünyanın en tembel hayvanında bahsettik. Diğer makalelerimize bakmayı unutmayınız…