Ana sayfa Keşfet Entelektüel Ne Demek?, Nasıl Yazılır?

Entelektüel Ne Demek?, Nasıl Yazılır?

3084
0
Entelektüel-Ne-Demek

Entelektüel konulu yazımızda sizlere entelektüel ne demek ve entelektüel nedir sorusunun cevaplayacağız. Ardından entelektüel anlamı nedir ve entelektüel nasıl yazılır soruları cevaplamaya çalışacağız.

Entelektüel Ne Demek ?

Entelektüel ne demektir Entelektüel kelimesi “intellect” yani “zeka, akıl” kökünden gelir. Bu kelime, kökünden de anlaşılacağı üzere düşünce ve fikir sorunları ile ilgili anlamı kapsar. Yazılışında sıkça yanlışlık yapılır. Peki, entelektüel nasıl yazılır Sıkça yapılan yanlışlığın aksine “entelektüel” şeklinde, çift değil tek “l” harfiyle yazılır.

Günümüzde Entelektüel Ne Anlama Gelir?

Entelektüel anlamı ve kullanımı itibariyle “aydın, öğrenim görmüş, bilimsel alanlarda kendini geliştirmiş kimse” olarak kendine yer bulsa da TDK bu kavramı daha farklı tanımlamakta. Entelektüel TDK sözlüğünde “Bilim, teknik ve kültürün değişik dallarında özel öğrenim görmüş (kimse), aydın, münevver” şeklinde tanımlanmaktadır. Bir bakıma bana göre, Turhan Ilgaz’ın da dediği gibi “Aklını kullanmayı meslek edinmiş kimse” desek en doğru tanımlamayı yapmış oluruz.

Entelektüellik Üzerine

Entelektüelliğin tanımlanmasında Sartre’nın görüşleri bize yol gösterici olabilir. Sartre “entelektüel nedir” sorusuna karşı, sade bir bilim adamının entelektüel olmadığını, entelektüellik için gerekli olan birikimin bilimsel uğraştan çok düşünsel uğraşta olduğunu savunur. Sartre’nın görüşüne göre entelektüel insan iktidara karşı ezilenlerin yanında saf tutmalıdır. Julien Benda’ya göre entelektüeller insanlığın vicdanıdır. Chomsyk’e göre entelektüel, doğruyu konuşan kişidir.

Entelektüel Bakış Açısı

Entelektüellik; dik durmayı, ezilenlerle başkaldırmayı ve cesareti gerektirir. Entelektüel insanlar bu sıfatı ayrıcalık veya üstünlük olarak görmez. Kendi halkı ile iç içedir. Toplumun vicdanı olmaya çalışır.

Akademisyen, bilim adamı, gazeteci, yazar ve benzeri meslek gruplarından birine mensup olmak bir insanı entelektüel yapmaz. Bir konu üzerine entelektüel olmak diye bir kavram yoktur, entelektüellik geniş bir bakış açısı perspektif ve algı gerektirir. Entelektüel insanın bazı konular hakkında bilgisinin olmaması imkansız değildir.

En önemli fark da burada devreye girer. Bir konuda bilgisi olmadığı takdirde toplumun herhangi bir kesiminden bir insan gibi onu ikinci bir kaynaktan veya ağızdan dinlemez, kendisi araştırır, yorumlar, okur, fikir edinir. Entelektüel insan kendini geliştirmekten haz duyan insandır.

Kendi Yararını Gözeten Entelektüel Olmaz

Entelektüel insan bilen değil, gerçeği yorumlayan kişidir. Kabil olduğu meziyetleri kendi şahsi amaçları için kullanmaz, kendi kominitesini yüceltmek için bir aracı yapar.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here