Bu yazımızda sizlere amonyak nedir?, amonyak tarihçesi, amonyak formülü ve amonyak ne işe yarar? gibi soruların cevabını bulmaya çalışacağız.
Amonyak Ne Demek
Amonyak nedir? sorusunun cevabının verecek olursak, bir azot ve 3 hidrojenden oluşan ağırlık olarak 17,03 gr ağırlığında olan bir gaz bileşenidir. Amonyak kokusu keskin ve kötü olmakla birlikte gözlerin yanmasına ve yaşarmasına sebep olur.
Amonyak Tarihçesi
Tarihe bakacak olursak amonyak Mısır’da amonun tapınağını ısıtma amacıyla kullanılan develerin tezeklerinden çıkan gaz, tapınağın duvarlarında ve tepesinde amonyum klorür bırakırmış. Amonyağın isim hikayesi amonun tuzu olarak da tabir edilen amonyum klorür maddesinden almıştır.
Amonyak Kim Buldu?
Joseph Priestley adlı İngiliz kimyager ilk kez 1774’te amonyak gazını imal etmiştir. Amonyanğın sıvı hale gelebilmesi için 10 derecelik bir ısı ve 6 – 7 atmosfer basınç gerekmektedir. Donma noktası ise -74 derecedir. Suda ise kolayca eriyebilmektedir.
Amonyak oksijenle yakıldığı takdirde içeriğindeki azot ve hidrojen atomlarından ötürü su ve azot meydana gelir. Hava azotundan sentetik amonyak üretilmesi olayına Haber- Bosch yöntemi denir. Kumaştaki lekelerin çıkarılmasında gümüş eşyaların temizlenmesinde amonyak çözeltisi kullanılır. Bir bardak suya bir kaç damla amonyok damlatıldığı takdirde sarhoşluğu giderir.
Ayrıca amonyak nedir konusunun yanında merak edeceğinizi düşündüğümüz sap nedir yararları ve zararları nelerdir makalemize de bakabilirsiniz.
Amonyak Kullanım Alanları
Amonyak nerede kullanılır? sorusuna gelecek olursak. Parfüm, boya temizlik ürünleri, soda, patlayıcı, gübre, sanayi, nitrik asit ve plastik gibi maddeler üretilirken kullanılır. Bu tür maddelerin içinde zararsız hale getirilir ama esasen amonyak uzak durulması gereken zehirli bir maddedir. Amonyak kullanım alanları bu şekilde açıklayabiliriz.
Bazı yerlerde amonyak satıldığına rastlanır. O satılan yerlerdeki amonyak sulu çözelti haline getirilmiş amonyum hidroksittir.
Amonyak Formülü
Amonyak formülü NH3’tür. Hidrojen atomu ile azot atomundan oluşan renksiz, keskin ve güzel olmayan bir kokuya sahip olup gaz bileşiğinden meydana gelmektedir. OH – iyonu bulunmadığın dolayı zayıf baz özelliği göstermektedir. Böylelikle amonyak formülünü açıklamış olduk.
Amonyak asit mi baz mı?
Amonyak asit mi baz mı? sorusunun cevabının verecek olursak. Amonyak bir bazdır. Nedenini açıklayacak olursak.
Hidrojen alan maddeler baz, hidrojen veren maddeler ise asittir. Amonyağın KOH, NaOH, gibi OH içermemesinden dolayı amonyağı karıştırıyoruz. Böylece bazlar suda çözündüklerinde OH- iyonu meydana getirirler.
NH3 + H2O ↔ NH4 + OH- tepkimesinde amonyak su ile reaksiyon göstermektedir. Böylece OH iyonu meydana getirmektir. Amonyak baz olduğu halde OH içermediğinden dolayı susuz baz olarak da adlandırılmaktadır. Böylelikle amonyak asit mi baz mı? sorusunun cevabını bulmuş olduk.
Ayrıca amonyak nedir? konusunun yanında merak edeceğinizi düşündüğümüz viskozite denir makalemize de bakabilirsiniz.
Amonyağın Oluşumu
Amonyağın oluşumu bitkilerin ve hayvan cesetlerinin oluşumu ile olur. Proteinler vücudumuzda parçalanınca amonyak meydana gelir ve idrar yolu ile dışarı atılır.
Makalemizde sizlere amonyak kullanım alanları, amonyak nedir?, amonyak formülü, amonyak ne işe yarar? ve amonyak kokusundan sizlere bahsetmeye çalıştık. Diğer makalelerimize bakmayı unutmayınız…