Bu makalemizde şap konusunu anlatmaya çalışacağız. Öncelikli olarak şap nedir, şap nasıl kullanılır ve şap formülü nedir soruların cevabını bulmaya çalışacağız. Ardından şap ne işe yarar, şap nerede kullanılır ve şap zararları konularına değineceğiz. Ayrıca şap ne demek kapsamlı olarak açıklayacağız.
Eskiden sıklıkla değişik amaçlarla kullanılan şap maddesi, tekrar gündeme yerleşti ve şap ne demek gibi sorular sorulmaya başlandı. Ayrıca şapın kullanımı ile kulaktan dolma bilgiler de, sıklıkla internet ortamında dolaşmaya başladığından, şap ne işe yarar sorusuna da cevap aranıyor.
Şap Nedir
Merak edilen konuların başında gelen şap nedir sorusunun en basit cevabı, bir tuz çeşidi olduğudur. Aynı zamanda şap taşı olarakta bilinilir. Şapın tarihinin 2000 yıl öncesine kadar dayandığı bilinmektedir. Ayrıca, şapın tarih boyunca birçok hastalık ve değişik amaçlarla kullanıldığı da görülmektedir. Çift tuz olarak da bilinen şap, amonyum alüminyum fosfat ve potasyum alüminyum sülfat formlarında bulunmaktadır. Şap bir tuz çeşidi olmasına rağmen, yemeklerde kullanılan tuzlardan farkı daha yoğun halde bulunmasıdır. Yoğunluğuna rağmen şap, diğer tuzlar gibi su içinde çok çabuk çözülmektedir. Böylelikle şap ne demek olduğunu öğrenmiş olduk.
Şap Formülü
Şap formülü ne olduğunu soracak oluyorsanız. Şap formülü Me+1Me+3(SO4)subrast2.12H2O şeklinde oluşmaktadır. Yani burada bulunan
Me+1=K+, NH4+, Rb+, Cs+, TI+ dir.
Me+3=Al+3, Fe+3, Ga+3, In+3, Cr+3, V+3 dür.
Diğer bir ifade ile şap formülü KAI(SO4)2.12H2O şeklinde oluşmaktadır.
Ayrıca şap nedir yazımızın yanında merak edeceğinizi düşündüğümüz amonyak nedir ve kullanım alanları nelerdir yazımıza da bakabilirsiniz.
Şap Nerede Kullanılır
Şap hakkında çok fazla bilgisi olmayanlar, şap nerede kullanılır sorusunun cevabını da merak ediyorlar. Şapın kullanım alanları çok fazla ve değişik olsa da, en yaygın kullanım alanları şunlardır;
- İçme sularının arıtılması maksadıyla
- Vücutta meydana gelen küçük yaralanmalarda, kanın hızlı bir şekilde durdurulmasında (damarları büzdüğünden)
- Bağışıklığı daha da arttırmak için aşıların içeriklerinde
- Turşu yapımında kullanılan sebzelerin daha gevrek olması maksadıyla
- Pastacılıkta kullanılan kabartma tozlarında
- Kemik yaralanmalarında, kemik ağrılarını azaltmak için
- Gözde apse oluşumlarının tedavisi maksadıyla
- Bakterilerden oluşan, ağız kokularının giderilmesinde
- Mikrop öldürücü olarak
- Epilasyon uygulamalarında
- Deodorantlarda
- Ağız yaralarının tedavisinde
- Hemoroid tedavisinde
- Yatalak olan hastalarda oluşan yatak yarasının tedavisinde
- Sivilcelerin kurutulmasında
Şap Nasıl Kullanılır
Şapın kullanım alanları öğrenildiğinde, bu maddeyi kullanmak isteyenlerin şap nasıl kullanılır soruları da çoğalmaktadır. Şapın genellikle suya karıştırılarak ve katı halde olmak üzere iki şekilde kullanımı mevcuttur. Bazı ilaç veya deodorantların ise içeriklerine ilave edilmektedir. Şapın kullanım şekli kullanım alanlarına göre değişmekle beraber en yaygın kullanım şekilleri şunlardır;
- Şapın damarları ve dokuları büzme özelliği olduğundan, ufak yaralanmalarda yaraların üzerinde bir süre tutularak (kanama durana kadar) kanamalar durdurulmaktadır. Bu maksatla özellikle kan taşı veya kan çubuğu olarak üretilen şap formlar kullanılmaktadır. Sivilcelerin üzerine şap parçaları sürülerek, sivilceler de tedavi edilmektedir.
- Ağız içi yaraları ve boğazdan gelen kötü kokuları önlemek için ise suyla karıştırılan şap, gargara yapılarak kullanılmaktadır. Ayrıca turşu yapımında da turşunun suyuna karıştırılarak uygulanmaktadır.
- Şapın özellikle askerlik yapan kişilerin cinsel isteğini azaltmak ve güçten düşmelerini önlemek için yemeklerine katıldığı da söylenmektedir. Bundan dolayı da şap etkisi ne kadar sorusu sorulmaktadır. Yemeğe konulduğunu iddia edenler, etkisinin de 24 saat olduğunu belirtiyorlar.
- Şap ayrıca, bazı vakarda (özellikle zehirlenme gibi) hastaların acil olarak kusturulması maksadı ile suya karıştırılıp içirilmektedir. Böylelikle şap taşının faydaları nı saymakla bitiremeyiz.
Ayrıca şap ne demek konulu yazımızın yanında merak edeceğinizi düşündüğümüz viskozite denir makalemize de bakabilirsiniz.
Şapın Zararı Var mıdır?
Bu kadar çok kullanım alanı olan şapın zararları da bulunmaktadır. Bu nedenle şap bilinçli olarak ve usulüne uygun olarak kullanılmalıdır. Şap özellikle uygun miktarlarda kullanmadığı zamanlarda, zehirleyici olmaktadır. Ayrıca sürekli şap kullanımı da (alüminyum iyonlarından dolayı) sağlık açısından olumsuz sonuçlar doğurmaktadır. şap değişik formlarda bulunduğu için de, kullanım alanlarına uygun formları kullanılmalıdır. Aksi takdirde, yararından çok zararı meydana gelmektedir. Bunların yanı sıra, şapın kadınlık hormonları üzerinde tetikleyici etkisi olduğu da kabul edilmektedir.
Bu yazımızda şap ne demek, şap taşı faydaları ve şap ne soruların cevabını bulmaya çalıştık. Ayrıca şap nasıl kullanılır, şap formülü nedir ve şap zararları neler olduğundan bahsetmeye çalıştık.