Bu günkü makalemizde sizlere mors alfabesi nedir?, mors alfabesi nasıl yazılır? ve mors alfabesi ne işe yayar? gibi soruların cevabını bulmaya çalışacağız.
Mors alfabesi tarihçesi, 1832 yılında telgraf ile ilgilenmeye başlayan Samuel Morse tarafından oluşturulmuş ve 1837 yılında kullanılmaya başlanmıştır. Mors alfabesini kim buldu? dediğimizde cevabı Samuel Morsedir.
İzlediğimiz filmlerde de kullanılan ve nasıl anladıkları üzerine hayrete düştüğümüz bir alfabedir aynı zamanda.
1848 yılında Alman Friedrich Clemens Gerke tarafından Modern Uluslararası Mors Kodu geliştirilmiştir. Mors alfabesi makinası aşağıdaki resimde verilmiştir.
Mors Alfabesi Nedir?
Mors alfabesi nedir? tanımı kolay bir dille yapılacak olursa; iki çeşit sinyalin (uzun ve kısa sinyal) değişik kombinasyonlarının harfleri noktalama işaretleri ya da sayılarının oluşturduğu bir haberleşmede dilidir.
Genel olarak radyo sinyali ya da elektrik kullanılarak kişiden uzak olan bir noktaya yazılı bir metinin ulaştırılması için kullanılır.Böylelikle mors alfabesi ne işe yarar? sorusunun cevabını bulmuş olduk.
Uzun ve kısa sinyallerin dışında aralarda olan sessizliklerinde anlamı vardır. Ör; kısa cümleleri birbirinden ayırmak için kullanılır.
Bir örnek verecek olursak;
— — .-. … / — — .-. …
Bu mors alfabesi çevirisi aşağıdaki gibidir.
M O R S (boşluk) M O R S
Mors alfabesi harfleri aşağıdaki resimde verilmiştir.
Aslında mors alfabesi şeması vardır. Asıl önemli olan bu şemayı biliyor olmak ve çizgi ile noktaları takip ederek istenen şemayı oluşturmaktır.
Mors alfabe haritasının kullanımına bir bakalım;
– Öncelikle mors kodlarını dinlerken kalemi en üstteki gördüğümüz noktaya yerleştiriyoruz
– Ardından da sinyali dinlemeye başlıyoruz. Sinyalin uzunluğuna göre de kalemi bir alta indiriyoruz.
– Uzun sinyallerde önce aşağı sonra da sağa doğru
– Kısa sinyallerde ise önce aşağı sonra sola, doğru hareket ediyoruz.
Ayrıca mors alfabesinin yanında merak edeceğinizi düşündüğümüz şekilli nickler ve semboller yazımızı inceleyebilirsiniz.
Mors alfabesini öğrenmek için örnekleyecek olursak bir uzun iki kısa sinyal için;
-Birinci sinyal olan uzun sinyali duyduğumuzda kalemi aşağı ve sağa doğru kaydırıyoruz. (Bunu yaptığınız takdirde T harfinde olmalısınız)
-Sonrasında iki kısa sinyal için iki kez aşağı ve sola doğru gidilmesi gerekiyor.
-Sonuç olarak önce N daha sonra D harfinde olmalısınız
-Bir uzun iki kısa sinyalin manası olan D harfi bir kenara yazılmalıdır ve sonraki sinyal beklenmelidir.
Yukarıda gördüğünüz tablolara bakarak günlük birkaç dakikalık tekrar ile pratik olabilirsiniz. Sonrasında bir süre sonra farkında bile olmadan mors alfabesini öğrenirsiniz. Böylelikle mors alfabesi çevirme imkanınız olabilir.
Evet bugünde sizlere mors alfabesi nedir?, mors alfabesi ne işe yarar? ve mors alfabesini kim icat etti? şeklindeki soruların cevabını bulmaya çalıştık.