Ana sayfa Keşfet Basketbol Kuralları, Tarihi, Sahası, Nasıl Oynanır

Basketbol Kuralları, Tarihi, Sahası, Nasıl Oynanır

6069
0
basketbol-kurallari; basketbol-nedir; basketbol-saha-olculeri; basketbol-hakkinda-bilgi;

Bu makalemizde sizlere basketbol nedir, sahası ölçüleri ve kuralları nelerdir soruların cevabını bulmaya çalışıyor olacağız. Ayrıca basketbol hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.

Basketbol Hakkında Bilgi

Basketbol oyunu 10’ar dakikalık toplam dört periyottan oluşur. Böylelikle basketbolun oyun süresi 40 dakikadır. Top oyun dışında olduğu zamanlarda kronometre durdurulur ve böylece çoğunlukla oyun süresi 40 dakikadan daha uzun sürer. Böylelikle basket maçın kaç saat sürer? sorusuna cevap vermiş olduk.

Basketbol Nedir?

Öncelikli olarak basketbol nedir sorusunu cevabının verecek olursak. İki takımın 5 er oyuncu sayısı ile saha içerisinde karşılıklı olarak sadece el ve top ile rakip potaya basket atmaya çalışma oyununa denir. Basketbol nedir? bu şekilde açıklayabiliriz.

Basketbol Tarihçesi

Basketbol tarihi 1891 yılında  ABD’nin Massachusetts şehrinde YMCA kolejince görev yapan beden eğitimi öğretmeni Dr. James Naismith ile başlamıştır. Beden eğitimi öğretmeni Dr. James Naismith, beyzbol takımı oyuncular ve atletleri kış aylarında antrenmanı yaptırabilmek için sepetler ile birlikte oynanan bu oyunu geliştirmiş.

Basketbol kuralları şimdilerde olduğu gibi değildi. O zamanlarda ilk olarak 3 devre ve basket maçları kaç dk diye düşündüğümüzde 20’şer dakika şeklinde oynanmıştır. Ayrıca maçı için basketbol oyuncu sayısı ise 7 kişi yani toplamda 14 oyuncu ile yapılmış.

basketbol-kurallari; basketbol-nedir; basketbol-saha-olculeri; basketbol-hakkinda-bilgi;

Basketbol oyunu ilk oynandığı tarihten itibaren hızla yayılmaya başlanmış. Hem okullarda hende genç sporcular arasında hızla yaygınlaşmış. Öyle ki üniversiteler en başta olmak üzere kurumlarda bu oyunu devamlı oynanmaya başlamıştır. Böylece basketbolun tarihçesi bu şekilde başlamış oldu.

Basketbol Kaç Kişiyle Oynanır?

Basketbol kaç kişiyle oynanır sorunun cevabının verecek olursak. Her takımın oyun içerisinde 5’er tane oyuncusu vardır. Takımlar 7’şer adet yedek oyuncular bulundurma hakkına sahiptir. Bu da totalde her takımın 12 oyuncusu ile o maça çıkar. Takımlar diledikleri sayıda değiştirebilirler yani konuda herhangi bir sınırlama yoktur. Basketbol kaç kişi ile oynanır? sorusunun cevabını bulmuş olduk.

Basketbol Saha Ölçüleri

Şimdide basket sahası anlatacak olursak. Basketbol sahası ölçüleri 28 × 15 metredir. Yani basketbol sahasının uzunluğu uzun kısımları 28 metre kısa olan kısımları 15 metredir.

Basket sahasının zemini parke ya da sentetik bir alan olmalıdır. Oyun bu alanda oynanır. Bu alan ortadan bir çizgi ile zeminden ayrılmaktadır. Sahanın iki, uç taraflarında basketbol potası olan, ortasından file sarkan metal çemberler bulunur.

basketbol-kurallari; basketbol-nedir; basketbol-saha-olculeri; basketbol-hakkinda-bilgi;

Basketbol potasını çemberi yerden yükseklikleri 3.05 metredir. Basket sahasında, iki potanın alt kısmında ise ampul denilen ceza alanları bulunmaktadır. Hiçbir hücum oyuncusu bu bölgede üç saniyeden fazla kalamaz. Bu da boyları uzun oyuncuların potanın altında beklemelerine engel olup oyuna bir hareketlilik kazandırır. Böylelikle basketbol sahası kaç metre? sorusuna cevap vermiş olduk.

Basketbol Topu Özellikleri

Basketbol topunun çapı yani çevre ölçüsü 75- 78 cm büyüklüğündedir. Basketbol topu kaç gram? sorusuna cevap verecek olursak 600-650 gram vardır. Böylece basketbol topun ağırlığını öğrenmiş olduk.

Basketbol topu pota çemberinden yukarıdan aşağıya doğru geçtiğinde takımlar iki sayı kazanır. (Pota direğinden 6.25 metre uzağından neden atılır satılsın bu şu üç sayı olarak kabul edilir). Atış esnasında yapılan faul oyuncunun iki adet serbest atış atma hakkına vardır. Müdahale edilmeden atılan her basketbol topu ile atış bir sayı olarak kabul edilir.

Basketbol Nasıl Oynanır?

Şimdide basketbol oyunu nasıl oynanır sorusunun cevabını bulmaya çalışalım. Basketbol oyunun yönetimi, iki hakem tarafından olur. Sahayı seçme hakkı misafir takıma verilir. Saha değişimi maç arasından sonra olur.

Basketbol nasıl oynanır kısaca, saha ortasında iki takımdan birer oyuncu ile hava atışıyla başlar. Her iki oyuncuda topu arkadaşlarına vermeye çalışırlar.

Basket maçı dört periyot ile oluşur. Basket maçı kaç dakika? sorusuna geldiğimizde, 10’ar dakikalık süreden ibarettir.

Basket maçı sonunda berabere kalındığında uzatmalara geçilir. Basket maçı uzatma süresi 5 dakikadır. Yine beraberlik bozulmaz ise 5 dakika, 5 dakika uzatma maçları oynanır.

Basket maçı mola kaç dakika sorusuna geldiğimizde. Dördüncü periyotun dışında diğer periyotlar da ikişer dakikalık mola hakkına sahiptir. Dördüncü periyot ise iki mola hakkına sahiptir. Oyunun devre arası süresi 15 dakikalık bir zamandır.

Ayrıca basketbol nasıl oynanır yanında merak edeceğinizi düşündüğümüz hentbol nedir? hentbol kuralları nelerdir? yazımıza da bakabilirsiniz.

basketbol-kurallari; basketbol-nedir; basketbol-saha-olculeri; basketbol-hakkinda-bilgi;

Basketbol Kuralları

Basketbol oyun kuralları neler olduğundan bahsedecek olursak.

– Basketbol oyunlarında topa sahip olan takım kendi alanından 8 saniye içinde çıkmalı, 24 saniye içerisinde ise topu karşı potaya gönderme mecburiyeti vardır. Aksi taktir de top sahibi karşı takım olur.

– Basketbolun temel kurallarından olan bir oyuncu top elindeyken top elinde bir şekilde durursa, topu tekrar sürebilme şansını kaybeder. Topu istediği kişiye şut veya pas atma mecburiyeti vardır.

– Basketbol kurallarına ait olan biri eğer ki faul hakkı bitmemişse çıkan her oyuncu oyuna tekrar dahil olabilir.

– Takım’daki her beş oyuncudan birisi ortada ikisi savunmada ve diğer ikisi de hücum oyuncusudur.

– Her oyuncular için maksimum faul sayısı beştir. Beş faulün sonunda bir daha oyuna dahil edilemez. Bireysel yapılan her faul, takımın faul sayısına etki eder. İster bireysel yapılsın, ister teknik yapılsın, takım dört faul yaptığında ise karşı takım’a serbest atış hakkı kazanır ve bir oyuncu sayı çizgisi yerini alır.

– Basketbol oyun temel kurallarından bir diğeri sonuncu serbest atışta top potadan geri dönerse, hakem tarafından durdurulmadığı sürece de maç devam eder.

– Top sahayı belirleyen çizgilerin içinden yere deyip havaya yükselerek belirleyen çizgilerin dışına çıktığında daha havadayken geri döndürülür ise oyun devam eder.

– Top sahada değilde saha ölçüleri dışına çıktığında hakem tarafından rakip oyuncuya verir. Sonra hakem izni ile oyun tekrar başlar.

– Takımların faul hakları doldurduklarında serbest atış çizgisi ‘nde oyuncu tarafından 2 atış/sayı atılır. Sonra takım/takımların oyunları kaldığı yerden devam eder.

basketbol-kurallari; basketbol-nedir; basketbol-saha-olculeri; basketbol-hakkinda-bilgi;

Ayrıca basketbolun kurallarının yanında merak edeceğinizi düşündüğümüz sorumluluk nedir? yazımıza da bakabilirsiniz.

Basketbol Faul Kuralları

Basketbolda faulleri ikiye ayrılır. Bunlar kişisel ve teknik faullerdir.

Basketbolda faul kişisel olanlar. Rakip bir takım oyuncunun temas ile çelme takılması, onu itmek, tutmak, gibi hareketleri kapsar.

Basketbol kurallarına yani teknik faullere örnek verecek olursak; sportmence olmayan davranışlar, oyunu geciktirmek, potayı tutmak ve saha içerisinde beş kişiden fazla oyuncu bulundurmak. Böylelikle basketbolda faul çeşitlerini öğrenmiş olduk.

Basketbolda Kural Çiğneme

Basketbolda kural çiğnemeye örnek verecek olursak. Topun yere değmeden bir çok kez adım atma, topa tekme atmak, topa yumruk atmak, çifte sürmek, hücumdayken serbest atış bölümünde üç saniyeden daha fazla durmak sonucunda top rakip takım’a verilir.

Evet bu makalemizde sizlere basketbol tarihi, kuralları, ve kaç kişi ile oynanır soruların cevabını vermeye çalıştık.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here