Ana sayfa Keşfet Şahmeran Efsanesi ve Şahmeran Duası Nedir?

Şahmeran Efsanesi ve Şahmeran Duası Nedir?

4113
0
sahmeran-efsanesi-nedir-sahmeran-duasi-nedir

Bugün sizlere şahmeran nedir?, şahmeran efsanesi nedir? ve şahmeran duası nedir? gibi soruların cevabının bulmaya çalışacağız.

Şahmeran Nedir?

Şahmeran hikayesi ile alakalı olarak Mersin’in Tarsus ilçesinde ve çevresinde anlatılan efsanelerin konusu birbiriyle aynı olmakla birlikte, kişilerin adları değiştirilerek anlatılan çeşitli versiyonları bulunmaktadır. Şahmeranı ilk kez gören insanın Lokman Hekim veya Camsab olarakta gösterilen efsanelerin yanı sıra kimi zaman ormana avlanmaya giden, kimi zaman bir çoban olduğunu gösteren örnekler bulunuyor. Bütün bu şahmeran efsanesi onun öldürülmesi ile son bulur.

Şahmeran Efsanesi

Halk arasında anlatılan şahmeran gerçek hikayesi şöyledir. Camsab fakir bir ailenin evladı olup evin geçimini odunculuk ile yaparak sağlar. Günlerden bir gün arkadaşlarıyla beraber ormanda gezerken içi bal ile dolu bir kuyu bulur. Arkadaşları tarafından balık çıkarması için kuyuya indirilir.

Camsab balı arkadaşlarına verdikten sonra kuyunun içinde bırakılır. Kuyunun içinde çaresizce birilerinden yardım beklerken bir ışık görür. Işığın geldiği yere giderek büyük bir bahçeye çıkar. Burada karşısında büyük bir tahtta oturan şahmeran yılanı yani üst tarafı insan alt tarafı yılan şeklinde olan ve insan gibi konuşan Şahmeranı görür.

sahmeran-efsanesi-nedir-sahmeran-duasi-nedir

Şahmeran ne demek? sorusuna gelecek olursak. Şahmeran yılanların Şah-ıdır ve yerin altında yer yılanlarla birlikte yaşar. Camsab’a ürkmemesini ve bir müddet kendilerinde misafir kalacağını söyler. Gittiği bu yerde çok güzel ağırlanan camsab aradan uzun yıllar geçer ve sıkılmaya başlar ailesini özlemeye başlar bunun için evine dönmek için izin ister.

Şahmeran ölümünün bir insanın elinden olacağını camsab’ın giderse diğer insanların yerini hemen tespit edebileceğini söyler ve gitmesine izin vermez. Fakat camsab’ın ısrarla dayanamaz ve yerini hiç kimseye söylememesi şartıyla evine gitmesine izin verir.

Bu sıralarda Tarsus’un padişahı ciddi bir hastalığa yakalanır. O dönemdeki en ünlü hekimler hastalığı bir türlü çare bulamazlar. Büyü olaylarıyla ilgilenen vezir padişahın rahatsızlığının Şahmeran’ın etini yemesi ile son bulacağını söyler. Öylelikle Şahmeranın yerini bilene büyük ödüller verileceği söylenir fakat kimse yerini söylemek için ortaya çıkmaz.

Vezir şahmeranı gören kimsenin sırtından yılan derisi gibi olduğunu padişaha söyler böylelikle padişah herkesin hamama giderek yıkanması emrini verir. Camsab sözünde durarak hamama gitmez ancak bir müddet sonra sadece kendisinin ama gitmediğini anlaşılınca gitmek zorunda kalır.

Camsab hamama gittiğinde sırtına bakılır ve sırtının yılan derisi gibi olduğunu görünce zorla şahmeran’ın yeri öğrenilir. Vezir kuyunun başına gider ve burada büyülü sözler söyleyerek şahmeranı kuyudan çıkartır. Şahmeran başına gelecekleri bildiği için razı olur ve camsab’a kendi etini suyunu öncelikle vezirin içmesini ardından padişahın içmesini son olarak da kendisinin içmesini ister.

sahmeran-efsanesi-nedir-sahmeran-duasi-nedir

Şahmeran hamama götürülür ve burada öldürülür eti kaynatılarak pişirilir. Etinin suyunu vezir camsab’ın içmesini ister. Fakat camsab önce vezire verir, arkasından padişah içer ve en son kendisi içer. Vezir suyu içer içmez ölür padişah iyileşir, camsab da gücü ve zekası kuvvetlenerek padişaha vezir olur.

Şahmeran efsanesinin  kökü oldukça eskiye dayanır. Edinilen bilgilere göre 2000 yıl öncesinde kadar uzanır. O zamanda bulunan sikkelerin üzerinde şahmeran’ın öldüğünü öğrenen yılanların intikam almak maksadıyla şehre saldırmalarının canlandırıldığı görülmüştür. Böylelikle şahmeran hikayesi kısa olacak şekilde anlatmış olduk.

Şahmeran gerçek mi? sorusuna bakacak olursak anlatılanlara göre gerçek olup olmadığını siz düşünün.

Ayrıca şahmeran efsanesinin yanında merak edeceğinizi düşündüğümüz deniz kızı efsanesi yazımıza da bakabilirsiniz.

Şahmeran Duası

Şimdi sizlere gerçek şahmeran duası, şahmeran duasının fazileti, şahmeran duası hikayesi ve şahmeran duası nedir ne için okunur? gibi soruların cevabının bulmaya çalışalım.

Kitaplarda şahmeran duası vardır ancak duaları çevirip ismine sahmeran duasi veya başka isim veriyorlar ama aslı esası yoktur. Birçok duayı bir araya getirip ismini şahmeran duası koyuyorlar. Şahmeran İslami bir kelime değildir.

Şahmeran İslam tarihi ile ilgili bir kelime değildir. İslami açıdan kıymeti harbiyesi yoktur dua estetiği acısından. Birden fazla duayı bir araya getirilerek ismine sahmeran duasi deniliyor. Güzel olan her dua yapılabilir ismi ne olursa olsun veya hiç olmasa da, güzel olan her dua yapılabilir.

sahmeran-efsanesi-nedir-sahmeran-duasi-nedir

Şahmeran Hamamı

Şahmeran hamamı tarihi bir özelliğe sahip olup bununla birlikte Şahmeranın öldürüldüğü yer olduğuna inanılır. Bu nedenle günümüzde halk arasında önemli bir yere sahiptir. Tarsus şahmeran hamamının içinde bulunan göbek taşında ve iç kısımdaki duvarlarda görünen kırmızıya yakın rengin şahmeran’ın kanından geldiğine inanılıyor.

Hamamın bu özelliğini ve Şahmeranla ilgili olan efsanelerini bu yörede yaşayan herkes tarafından bilmektedir. Hatta bu kentin en yoğun caddelerinden biri olan adana caddesinde üst kısmı insan alt kısmı yılan şeklinde olan ve vücudunun birçok minik yılan saran şahmeran anıtı dikilmiştir.

Evet bu yazımızda sizlere şahmeran nedir?, şahmeran ne demek?, şahmeran duası ve şahmeran efsanesinden bahsetmiş olduk.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here