Ana sayfa Keşfet Salyangoz Hakkında Bilinmeyenler

Salyangoz Hakkında Bilinmeyenler

3933
0
salyangoz;salyangoz-hakkinda;salyangoz-ne-yer;salyangoz-kabugu

Bugün sizlere sürüngenlerden olan salyangozlar ile ilgili bilgiler vereceğiz. Öncelikle olarak salyangoz nedir?, salyangoz ne yer? ve salyangoz kabuğu gibi soruların cevabını buluyor olacağız.

Salyangoz Nedir?

Salyangoz nedir? sorusu ile başlayacak olursak. Salyangoz canlıları yumuşakçalar türünün orthogastropoda sınıfında olan kabuklu bir karada hayvanıdır.

Yeryüzünde yaklaşık olarak 43.000 salyangoz çeşidi bulunmaktadır. Salyangozlar suyun olduğu nemli bölgelerde ve sıcaklığın uygun olduğu her alanda karşımıza çıkabilirler. Salyangozlar yaşadıkları yerlere göre üçe ayrılırlar. Bunlar; deniz, kara ve tatlısu salyangozları. Biz bu makalemizde daha sık karşımıza çıkan kara salyangozlarını ele alacağız.

Salyangoz Ne Yer?

Salyangoz ne yer? sorusuna cevap verecek olursak kalsiyum içerikli gıdalar tüketirler bunun nedeni kabuklarını sert tutabilmek içindir. Kara salyangozları genel olarak otçul hayvanlardır. Bazı salyangozlar ise et oburdurlar. Fakat et ile beslenen salyangozların sayısı çok azdır.

salyangoz;salyangoz-hakkinda;salyangoz-ne-yer;salyangoz-kabugu

Salyangoz Kabuğu

Salyangozlar otçul oldukları için zararsız hayvanlardır. Salgılamış oldukları sıvı sümüğe benzediğinden dolayı sümüklü böcek olarak da adlandırılırlar. Salyangozlar solunumu kabuğunun kenarında bulunan ufak delikten yaparlar.

Salyangoz kabuğu içerisinde sümüksü bir madde vardır. Salyangoz kabuğu içeriğinde kalsiyum karbonat mevcuttur. Salyangoz büyümeye devam ettikçe kabuğunda kendisiyle birlikte büyür.

Salyangozun Özellikleri

Salyangozun özelliklerini maddeler halinde açıkayacak olursak.

– Karada yaşayan salyangoz türleri hermafrodittir. Hermafrodit anlamı; hem dişi hemde erkek üreme organları vardır. Bununla beraber genel olarak tek başlarına yavrulayamazlar, başka bir salyangoz işe çiftleşmeleri gerekmektedir. Bu çiftleşmenin sonucunda ise iki salyangoz da yumurtlayabilir . 100-400 rakamları arası yumurta bırakabilirler. Bu salyangozlar ayda bir defa yumurtlarlar ve böylelikle yaşama şansları artar.

– Salyangoz türlerinin bazıları yıl içinde en soğuk aylarda ış uykusuna yatarlar. Vücutları kurumasını engelleyen ince mukusla çevrilidir.
Yaz aylarında yaşayabilmek içinde bazı salyangoz türleri kış uykusuna benzeyen bir uykuya yatarlar. Buna estivasyon denir.

Salyangozların görme yetileri vardır fakat duyamazlar. Çünkü bu hayvanların kulak organları ve kulak kanalları yoktur. Kara salyangozlarının birçoğunda iki adet uzun antenleri ve bu antenlerin uç kısımlarında gözleri mevcuttur. Diğer alt tarafta kalan kısa anten ise koku almak ve çevredeki titreşimleri hissetmek maksadıyla vardır.

Ayrıca salyangoz hayvanının yanında merak edeceğinizi düşündüğümüz gelincik hayvanı hakkında bilinmeyenler yazımıza da bakabilirsiniz.

salyangoz;salyangoz-hakkinda;salyangoz-ne-yer;salyangoz-kabugu

– Kara salyangozların hayatta kalma süreleri 3-7 yıl arasıdır. Bu hayvanlar iyi bakılıp beslendiği takdirde yaşam süreleri 10-15 yıla kadar uzayabilir.

Salyangoz dişli bir dil yapısı vardır bunun adı raduladır. Salyangoz dişleri çok minik olup besinleri öğütmek ve parçalara ayırmak içindir. Bir salyangozun ortalama olarak dilinin üstünde 14.000 in üstünde dişi mevcuttur.

– Bazı salyangozla ise çiftleşttikleri anda aşk okları denilen oklar saplar. Çiftleşttikleri anda erkek olan dişi olan salyangoza bu içeriğinde kalsiyum olan oklardan saplamaktadır. Bunun amacı ise, dişi olan salyangozun başka bir salyangozla çiftleşmesini engelleyerek erkek olanın kendi spermlerinin dişi olanda döllenmesini sağlamaktır. Ama maalesefki sağlanılan bu oklar dişi salyangozlara zarar verir hayat sürelerini kısaltır ve hattaki bazen ölümlere dahi yol açabilir.

Bu yazımızda salyangoz nedir?, salyangoz ne yer? sorularının yanında salyangoz özellikleri ve salyangoz kabuğu hakkında bilgiler vermeye çalıştık.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here