Makalemizde sizlere safran nedir? ve safran bitkisi ne olduğundan bahsedeceğiz. Ayrıca safran çiçeği, safran fiyatı ve safranın faydaları gibi konuları da anlatmaya çalışacağız.
Baharatlar mağra adamları ateşte mamut pişirmeye başladığından beri yemek yapımında kullanılır.
Safran Nedir?
Safran bitkisi neredeyse altın kadar pahalı ve safran kilosu için 160 000’den fazla safran çiçeği gerekir. Bunu da asırlık teknikler, son teknoloji ve bilim yüksek güvenlik ile yapılır. Gezegende en pahalı baharat olan safranı üretmeyi geldiğinde nasıl yapıyorlar? bunun cevabını arayacağız.
Safran Nerede Üretilir?
Safran bitkisi genellikle Fas ülkesinde güneş çok etkili olduğu yerde daha çok üretilir. Sahra çöllünün kenarında ülkenin sıcak ve kuru antiatlas dağlarında güzel safran çiçekleri için mükemmel bir çoğalma bölgesidir. Turuncu dişicikler aromatik tajinleri zengin renkleri, soktoları ve doyurucu pareleri ile tatlandırıyor.
Safran çiçeğinin çerisinde bulunan liflerin sadece üçünü’ü toplanabiliyor ve onları toplama süreci çiftçiler için binlerce yıl değişmemiş.
Ayrıca safran nedir yazımızın yanında merak edeceğinizi düşündüğümüz menengiç nedir? menengiç kahvesi hakkında bilinmeyenleri anlatan yazımızı da okuyabilirsiniz.
Safranın Faydaları
Son derece zahmetli ve pahalı olan safran bitkisinin bir çok faydası vardır. Şimdi safranın faydalarını maddeler halinde açıklayalım.
– Vücudumun solunumu dengeler,
– İştahımızı düzenler, tam bir beslenme koçudur,
– Cildimize çok iyi gelir,
– Kanserli hücrelerin düşmanıdır,
– Bağışıklığımızı güçlendirir,
– Horman dengemizi düzenler,
– Stresimizi alır, bunların yanında safranın faydalarını saymakla bitiremeyiz.
Safran Yetiştiriciliği
Safran bitkisinin soğanları eylül ayında ekilir. Aynı zamanda safranlar susuz dayanamazlar. Son sulamadan 6 ay sonra ekinler küçük görünsede tamamen büyümüş ve hasata hazır oluyorlar. Ama bu sıradan bir hasat değildir.
Ayrıca safran yetiştiriciliğinin yanında ilginizi çekebileceğini düşündüğümüz narenciye nedir? çeşitleri nelerdir? yazımıza da bakabilirsiniz.
Gün boyu safran çiçekler biraz ışık emmek için yapraklarını açıyorlar. Sorun şu ki o güneş banyosu safran zengin dişicikleri açıkta bırakıyor. Çiçekleri böyle toplarsanız değerli baharatı kaybedersiniz. Safran yaprakları kapalı olarak toplanmalıdır yani sabah erken saatlerinde.
Safran yetiştiriciliğinde güneş yükselmeden önce toplanması lazım çünkü aksi takdirde renk tüm yapraklara yayılır. O renk küçük bir servet değerinde. Özelliklere verilen emekten dolayı.
Her işçi sadece 1 kilo safran toplamak için 40 saate eş değer çok yorucu iş yapıyorlar. Toplandığında dişicikler çiçeklerden ayrılıyor. Bu her çiçekten sadece 3 ince lif sağlayan itinalı bir süreç ama bu toplanan lifler baharata dönüşmek için çok nemli. O yüzden sıcak odalarda 12 saat civarı kurumaya bırakılıyorlar. Sıcaklıklar burada 30 ile 35 dereceye ulaşabiliyor.
Kurutulması nedeni ise küflenmemesi için. Safran kuruduğunda ağırlığının %70’ni kaybeder. Böylece iyi kalitede safran kalır. Kuruduğunda safran satışa hazır olarak paketlenir. Böylelikle safran baharatı hazırlanmış olur.
Safran Fiyatı?
Safran fiyatı kilo başı 10 bin dolara kadar çıktığı için kızıl altın olarak bilinmesi sürpriz değildir. Safranı kesinlikle değerli bir metal gibi davranıyor ve kasalarda muhafaza ediliyor.
Safran çok değerli olduğu için mikroskop altında kalitesi ölçümlemek için incelemeye tabi tutuluyor. Mikroskop altında görülebilen karestik özelliklerden biri ise safranın bitkisel hücrelerinde biriken. Bir kaç safran çiçeği parçası için inanılmaz seviyede inceleme görünmeyebilir ama bir şey için risk alınamaz.
Safran sahteciliğinde içerisine şeker yada ezilmiş tuğla gibi maddeler ile karıştırılarak çok sayıda safran elde etmeye yada boya kullanarak daha da ileri gidiyorlar.
Bugün sizlere safran bitkisi ve safranın faydalarını anlatmaya çalıştık. Ayrıca safran fiyatı ve safran çiçeği hakkında bilgiler verdik.