Bu gün rüzgar yönleri konusuna değineceğiz. Öncelikli olarak rüzgar esiş yönleri ile rüzgar yönleri ve özellikleri konularına değineceğiz. Ayrıca rüzgarlar ve yönleri ile rüzgar isimleri detaylı olarak sıralayacağız.
Rüzgar yönleri yazımıza başlamadan önce rüzgar nedir? sorusu ile başlayacak olursak. Sıcak hava ile soğuk havanın yer değiştirmesi sonucu oluşan hava akımına rüzgar denir. Bu sıcak ve soğuk havanın yer değiştirme hızları ise rüzgarların hızları oluştur. Yani havanın sıcaklığına bağlı olarak rüzgar hızı değişiklik gösterir. Ancak rüzgarların hızları sadece buna bağlı değildir. Rüzgar hızlarını etkileyen birçok etmen vardır.
Rüzgarlar Hızları
Rüzgarların hızlarını etkileyen ilk neden hava kütleleri arasında oluşan basıncın ve bu basınca bağlı olarak oluşan sıcaklığın farklı olmasıdır. Bu sıcaklık ve basınç ne kadar yüksek olursa rüzgarın hızı da o kadar artar. Ayrıca rüzgarın estiği yerin arazi koşulları rüzgar hızını etkileyen bir diğer etmendir. Rüzgarın karşısına ne kadar çok engel çıkarsa hızı o derece azalacaktır.
Ayrıca rüzgar yönleri yazımızın yanında merak edeceğinizi düşündüğümüz Gökkuşağı nasıl oluşur yazımız da bakabilirsiniz.
Rüzgar isimleri ve Türleri
Rüzgarlar esme yönüne göre değişik isimler alırlar. Ülkemizde ki rüzgar esiş yönleri dikkate alındığında 8 çeşit rüzgar ile karşılaşılır. Bu rüzgarlar ve yönleri incelenecek olursa farklı rüzgar isimleri aldıkları görülür.
- Yıldız rüzgarları; kuzey yönünden esen ve oldukça soğuk rüzgarlardır. Genel olarak Marmara bölgesi ve Karadeniz bölgesi üzerinde etkilidir. Soğuk rüzgar olması sebebiyle yazın serin hava taşırken, kışın soğuk hava getirir.
- Lodos rüzgarı; ülkemize güneybatı yönünden eser. Sıcak hava taşıyan bir rüzgar çeşididir. Hızı zaman zaman maksimum seviyelere ulaşır. Bu nedenle denizcilerin ilgi alanına giren ve onlar için önem arz eden rüzgar türüdür. Sıcak hava getirir.
- Poyraz; ülkenin kuzeydoğusundan esen soğuk bir rüzgardır. Kış aylarında Karadeniz Bölgesi’ne kar yağışı getirir.
- Meltem; Doğu Akdeniz rüzgarıdır. Bu bölgeye kuzey batıdan eser. Daha çok temmuz ve ağustosta eser.
- Karayel; kuzeybatı yönlü rüzgardır. Yağmur sonrası eser.
- Keşişleme; güneydoğu yönlü rüzgardır. Kuru ve aynı zamanda sıcak hava taşır. Bu nedenle estiği zaman hem hava ısınır hem de hava kurur.
- Kıble; keşişlemenin aksine oldukça nemli hava taşıyan ancak keşişleme gibi sıcak hava getiren bir rüzgar türüdür. Güney yönünden eser.
- Gün doğusu; oldukça kuru ve soğuk hava getiren doğu yönünden esen ve genellikle yağışların kesilmesine sebep olan rüzgar türüdür.
- Gün batısı; isminden de anlaşılacağı gibi batı yönünden esen sıcak ve nemli hava taşıyan ve estiği zaman yağışlara neden olan rüzgar türüdür. Genel olarak ülkemizin batı taraflarında etkilidir. Buraya kadar anlatılan rüzgar yönleri ve özellikleri ülkemizde etkili olan yön ve özelliklerdir.
Rüzgar Yönleri
Ülkemizde etkili olan rüzgar yönleri ve isimleri özetlenecek olursa şu şekildedir;
- Yıldız: Kuzey
- Lodos: Güneybatı
- Poyraz: Kuzeydoğu
- Meltem: Kuzeybatı
- Karayel: Kuzeybatı
- Keşişleme: Güney doğu
- Kıble: Güney
- Gündoğusu: Doğu
- Gün batısı: Batı
Ayrıca rüzgar yönleri ve isimleri yazımızın yanında merak edeceğinizi düşündüğümüz plato nedir ve Türkiye’deki platolar yazımız da bakabilirsiniz.
Bu makalemizde rüzgar isimleri, rüzgar yönleri ile rüzgar yönleri ve isimleri konularına değindik. Ayrıca rüzgar esiş yönleri ile rüzgar yönleri ve özellikleri konularını anlatmaya çalıştık.