Bu gün otobiyografi konusunu anlatmaya çalışacağız. Öncelikli olarak otobiyografi nedir ve otobiyografi nasıl yazılır soruların cevabını bulmaya çalışacağız. Ardından otobiyografi özellikleri ile biyografi ve otobiyografi arasındaki farklar neler olduğundan bahsedeceğiz. Son olarakta otobiyografi ne demek olduğunu detaylı olarak sizlere açıklık getireceğiz.
Otobiyografi Nedir ?
Otobiyografi nedir sorusu ile başlayacak olursak. Bir kişinin kendi yaşam hikayesinin, yine kendi tarafından yazılması suretiyle oluşturulan edebi esere otobiyografi denmektedir. Kişi bu tür eserlerde kendi hayatından önemli anları, kesitleri ve kendisine ait ilginç yönlerini okuyucuya kendi kaleminden aktarır. İşte otobiyografi nedir sorusuna verebileceğimiz kısa ve özet yanıt bu şekildedir.
Şimdi kişinin kendi yaşamını kaleme aldığı ve önemli bir edebi tür olan otobiyografinin, kendisine yakın başka türlerden farkı ile taşıması gereken özellikleriyle nasıl yazılması gerektiğine bir bakalım.
Biyografi ve Otobiyografi Arasındaki Farklar
Hemen akla gelen otobiyografi ne demek şeklinde ki soruya “öz yaşam öyküsü” diye cevap verilebilir. Biyografi ve otobiyografi arasındaki farklar ise esere konu yaşam öyküsünün üçüncü bir kişi tarafından değil, bizzat yaşam öyküsünün sahibi tarafından yazılmasıdır. Yazar kendi hayatını doğumundan başlayarak, eseri yazdığı yani içinde bulunduğu zamana kadar okuyucularına yazılı olarak aktarır. Yaşam öyküsü olarak adlandırabileceğimiz biyografi de ise, tanınmış veya üne kavuşmuş bir kişiye ait yaşam öyküsünün, bir başka şahıs tarafından kaleme alınması durumu mevcuttur. Tabi ki biyografide tamamen gerçeğe dayalı olmalıdır. Bu şekilde biyografi ve otobiyografi arasındaki farklar anlatabiliriz.
Anı ile Otobiyografi Arasındaki Fark
Yazım şekli itibariyle anı yazıları da otobiyografilere benzer. Her iki türde birinci şahıs tarafından ben diliyle yazılan eserlerdir. Fakat anı ile otobiyografi arasındaki fark ise anı, yazarın kendi yaşamı içindeki bir kesitin anlatımına yönelikken, otobiyografi yazarın tüm hayatını konu alır. Bu haliyle otobiyografiler, anı yazılarından daha geniş nitelikli ve uzun bir zamanı kapsar eserlerdir. Aynı zamanda otobiyografide esere konu kişinin kendisi daha ön plandadır. Anıda ise kişiyle beraber, etrafındaki diğer kişiler, yaşadığı çevre ve yaşadığı dönem ile o dönemde gerçekleşen toplumsal olaylarda ayrıntılı bir şekilde kaleme alınır. Bu şekilde anı ile otobiyografi arasındaki farkları öğrenmiş olduk.
Ayrıca otobiyografi nedir ve otobiyografi nasıl yazılır yazımızın yanında merak edeceğinizi düşündüğümüz Deneme nedir,? Deneme nasıl yazılır? yazımıza da bakabilirsiniz.
Otobiyografi Özellikleri
Otobiyografi özellikleri , belli başlı olarak şu şekilde sıralanabilir.
– Farklı alanlarda ün yapmış ve tanınmış kişilerin kendi yaşam hikayelerini anlatmasıdır. Bu tür eserlerde konu yazarın kendi yaşam öyküsüdür.
– Yazar, eserinde kendisiyle beraber aile büyükleri, yakınları, çevresi ve aile içi ilişkilerinden de bahseder.
– Otobiyografiler kaleme alınırken gerçeklere bağlı olmak kaydıyla yaşanan olaylar, yaşandığı şekliyle okuyuculara sunulmalıdır.
– Kronolojik bir örgüde ve gerçekleşme sırasına göre kişinin kendi yaşamındaki olayların bir bütün olarak kaleme alınması gereklidir.
– Kişinin kendi hayatını anlattığı ve bu nedenle de tarafsız davranamayacağı göz önüne alınarak, otobiyografiler öznel eserler olarak kabul görürler.
– Bu eserler, birinci tekil şahıs ekleriyle yani bir başka ifadeyle ben diliyle yazılır ve okuyucuya aktarılırlar
Yukarıda sıralanan bu ölçütler kapsamında otobiyografi özellikleri sıralanmış olur. Başarılı bir otobiyografi için, belirtilen bu özelliklere olabildiğince uyulmalı ve bu çerçevede eserler meydana getirilmelidir.
Otobiyografi Nasıl Yazılır ?
Otobiyografi nasıl yazılır sorusuna gelecek olursak. Özelliklerini ayrıntılı olarak belirttiğimiz bu edebi türün, kendi yaşamını kaleme alan yazar tarafından mümkün olduğunca tarafsız ve nesnel bir şekilde yazılması beklenir. Yani yazarın yaşamında gerçekleşmiş olayların, aynen yaşandığı şekliyle kağıda dökülmesi ve bu şekilde okuyucuya ulaşması istenir.
Ancak unutulmamalıdır ki, esere konu yaşam, eserin yazarına aittir ve yazar bu konuda tarafsız ve nesnel bir yaklaşım sergilemekte çok zorlanır. Bu açıklamalar ışığında otobiyografi nasıl yazılır sorusuna, olabildiğince nesnel bir anlatım içinde ve yaşanan olayların gerçekliğine bire bir bağlı kalınarak yazılması gerekir şeklinde bir cevap verebiliriz.
Ayrıca otobiyografi ne demektir ve otobiyografi nasıl yazılır yazımızın yanında merak edeceğinizi düşündüğümüz Mübalağa nedir? yazımıza da bakabilirsiniz.
Otobiyografik Roman
Eser yazarının, kendi yaşam öyküsündeki kesitleri ve yaşadığı olayları, bir roman örgü ve kurgusu şeklinde kaleme alarak oluşturduğu eserlere otobiyografik roman adı verilir. Yani bu tür eserlerde özetle yazar kendi hayatını romanlaştırmakta ve bu şekilde oluşturup kurguladığı eserini de okuyucuya sunmaktadır.
Bir edebiyat türü olarak otobiyografiler bize farklı alanlarda tanınmış ve üne kavuşmuş kişilerin, hayatlarını bilinen ve bilinmeyenleriyle öğrenme şansı sunar. Yine bu kişilerin yaşamlarındaki başarılarının nasıl gerçekleştiğini anlamada da önemli ipuçları verir. Ayrıca bu edebi tür sayesinde yaşadığı dönemde tanınmış ünlü kişilerin yaşam öyküleri ve hayatlarına konu bilgiler gelecek nesillere de taşınmış olur.
Ayrıca otobiyografi ne demek yazımızın yanında merak edeceğinizi düşündüğümüz Edebiyat Bakış Açıları yazımıza da bakabilirsiniz.
Bu makalemizde sizlere otobiyografi ne demek veya otobiyografi nedir sorusunun cevabını bulmaya çalıştık. Ardından biyografi ve otobiyografi arasındaki farklar neler ve otobiyografi nasıl yazılır soruların cevaplamaya çalıştık. Son olarakta otobiyografi Özellikleri hakkında bilgiler vermeye çalıştık.