Ana sayfa Keşfet Mübalağa Nedir? (Abartma Sanatı Nedir?)

Mübalağa Nedir? (Abartma Sanatı Nedir?)

4489
0
mubalaga-nedir-abartma-sanati-mubalaga-ne-demektir-mubalaga-sanati-nedir

Bu konumuzda sizlere mübalağa sanatı nedir? ve mübalağa ne demektir? sorusunun cevabını bulmaya çalışacağız. 

Edebi sanatlarından olan mübalağa sanatı diğer ismi ise abartma sanatıdır.

İnsanlar tarih boyunca düşüncelerini duygularının ifade ederken hep bir aşırılık içerisinde bulunmuşlardır. İnsanoğlu sözlerini karşı tarafı tesir altında bırakmak için duygu ve düşüncelerle var olandan daha büyük veya daha küçük göstermek için söz sanatlarına yönelmişlerdir.

Sözü dile getiren kişi söz sanatının kullanarak karşı tarafı etkilemeyi ve tesir altına almayı hedeflemektedir. Edebiyatta abartma sanatını anlatmaya başlayalım.

Mübalağa Nedir?

Mübalağa ne demektir? sorusuna cevap verecek olursak. Bir varlığı sözün gücünü yükseltmek için bir düşünceyi varlığı konuyu veya duyguyu olduğundan daha büyük veya daha küçük göstermeye verilen ada mübalağa denir. Yani abartma sanatı denir.

Mübalağa sanatı (abartma sanatı) aynı zamanda insanın kendisini son derece heyecanlandıran bir olayı var olduğundan farklı göstererek veya dile getirmek kişinin doğasında zaten var olan bir olaydır. Burada düşünülen hedef ise yaşanılan duygu ve heyecanı yoğun bir şekilde dile getirerek anlatmaktır. Böylelikle mübalağa nedir? sorusunun cevabını bulmuş olduk.

Bazı kişiler tarafından mübalağa etmek sözünü hep duymuşuzdur. Burada söylenmek istenen ise hep abartmak anlamına geldiğini söylüyor bize.

Ayrıca mübalağa ne demektir?‘in yanında merak edeceğinizi düşündüğümüz teşbih sanatı nedir? yazımıza da bakabilirsiniz.

mubalaga-nedir-abartma-sanati-mubalaga-ne-demektir-mubalaga-sanati-nedir

Mübalağa Örneği

Mübalağa sanatı örneği verecek olur isek;

-“Alem sele gitti gözlerim yaşından”.
Açıklama: Gözlerinin yaşı sel olmuş. Böyle bir şey mümkün değildir. Gözyaşıyla sel olması mümkün değildir. Dolayısıyla bir abartı söz konusudur.

-“Bir of çeksem karşıki dağlar yıkılır.”
Açıklama: Hadi bir of çekti şu karşı ki dağ ortadan kalksın diyesim geliyor. Mümkün müdür böyle bir şey e tabii ki değildir. Dağların böyle bir fiziksellikle yıkılması.

-“Sizi yıkarım dağlar sevdiğime zarar gelirse.”
Açıklama: Burada bir meydan okuyuş söz konusu. Sevdiğine zarar gelmesi halinde sizi yıkarım diyor. Bir meydan okuyor. Fakat böyle bir şey mümkün değildir.

– “Kim bu cennet vatanın uğruna olmaz ki feda
   Şüheda fışkıracak toprağı sıksan şüheda”      (Mehmet Akif ERSOY)

Açıklama: Burada anlatılmak istenilen “şüheda fışkıracak toprağı sıksan şüheda” dizeleriyle Mehmet Akif ERSOY, vatanımızın paha biçilemez olduğunu anlatıyor. Vatan toprağı savunmak ve kazanmak için o kadar çok şehit verildi ki, toprak sıkıldığı anda o topraktan aziz şehitlerin mübarek naaşı fışkıracak diyor. Bu sözler gerçeği ile bağdaşmadığı için mübalağa (abartma) sanatını kullanış oluyor.

Ayrıca abartma sanatının yanında ilginizi çekebileceğini düşündüğümüz Megaloman nedir ve Megalomani hastalığı nedir? yazımıza da bakabilirsiniz

Bu yazımızda sizlere mübalağa nedir?, mübalağa sanatı örnekleri, abartma sanatı ve mübalağa etmek nedir? gibi soruların cevabını bulmaya çalıştık.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here