Ana sayfa Keşfet Mitoz Bölünme Nedir?, Mitoz Bölünme Evreleri Nelerdir?

Mitoz Bölünme Nedir?, Mitoz Bölünme Evreleri Nelerdir?

3529
0
mitoz-bolunme;mitoz-bolunme-nedir;mitoz-bolunme-evreleri-nelerdir;mitoz-bolunme-ozellikleri

Bu gün mitoz bölünme konulu yazımız da mitoz bölünme nedir? ve mitoz bölünme evreleri nelerdir? soruların cevabını bulmaya çalışacağız. Ayrıca mitoz bölünme özellikleri ile mitoz bölünme modeli hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.

Mitoz Bölünme Nedir?

Öncelikli olarak mitoz bölünme nedir? sorusu ile başlayacak olursak. Mitoz bölünme; amip benzeri tek hücreli canlı gruplarından çok hücreli canlılara dek tüm canlılarda görülen bir bölünme türüdür. Mitoz bölünme ile ana hücredeki gen maddesi eşit tutarda yavru hücrelere geçer. Bölünme sonucu oluşan yavru hücreler anasına tıpatıp benzer. Mitoz bölünmeyle yaralanmış ve yaşlanmış hücrelerin yerini yeni hücreler kolayca alır. Özellikle büyümeyi sağlayan, canlıya ait hücre sayısının mitoz bölünme ile artmasıdır. Bu yazımızda da mitoz bölünmenin özellikleri konusunu ele alacağız.

Mitoz Bölünme Evreleri

Mitoz bölünme evreleri hakkında bilgi verecek olursak. Mitoz bölünme çeşitli evrelerden oluşur. Mitoz bölünme evreleri arasında telofaz, interfaz ve metafaz gibi evreler bulunur. Hücre bölünmeye başlamadan hazırlık evresi geçirmektedir. İki mitoz arasında gerçekleşen bu zamana interfaz denir. İnterfaz bölünmenin temel evreleri arasında sayılmaz. İnterfaz canlının normal hayat evresidir. İnterfaz evresinde beslenme; gelişme, biyokimyasal reaksiyonlar gibi olaylar gerçekleşir. Ama hücre bölünme zamanına karar verdiği andan sonra bölünmeye ait olaylar başlar. Mitoz bölünme evrelerini bahsetmiş olduk.

Mitoz bölünmenin canlılar için önemi büyüktür. Bunun nedeni tek aslında evrimin ana kaynaklarından bir tanesi olmasıdır.

Ayrıca mitoz bölünme evreleri yazımızın yanında merak edeceğinizi düşündüğümüz Omurgasız hayvanlar ve özellikleri isimli makalemize de bakabilirsiniz.

Mitoz Bölünme Hangi Hücrelerde Görülür?

Mitoz bölünme hangi hücrelerde görülür sorusuna vücut hücreleri olarak cevap verilebilir. Bu tür hücrelere somatik hücre de denir. Bunun dışında tek hücrelilerde üreme ve çok hücrelilerde onarım işlemleri mitoz bölünme örnekleri arasında yer alır.

mitoz-bolunme;mitoz-bolunme-nedir;mitoz-bolunme-evreleri-nelerdir;mitoz-bolunme-ozellikleri

Mitoz Bölünme Nasıl Olur?

Mitoz bölünme aşamaları örnekler üzerinden ifade edilebilir. Mitoz bölünme modeli olarak bir daire örnek verilebilir. Hücrede ilk olarak kromatin iplikler belirginleşip kromozom oluşturur ve dairenin uçlarına çekilir. Bu evre profazdır. Metafaz evresinde kromozomlar ekvator düzlemine yerleşir. Anafaz evresine gelindiği zaman ekvator düzlemindeki kromozomları zıt kutuplara çekilmeye başlanır. Bu işlem tamamlandığı zaman artık sitoplazma bölünmesi gerçekleşmeye başlar. Kromozomlar yeterince ayrılınca sitoplazma bölünmesi emri verilir ve bölünme gerçekleşir.

Sitoplazma bölünmesi hayvan ve bitki hücrelerinde farklı olur. Hayvanlarda boğumlama ile gerçekleşen bölünme olur. Bitki hücrelerinde ise sitoplazma bölünmesi ara plak denilen bir yardımcı ile yapılabilir. Bunun dışında hayvan ve bitki hücresindeki mitozda farklılık vardır. Kromozomlar kutuplara hayvanlarda sentriyollerle çekilir, bitkilerde sentriyol bulunmaz.

Bu yazımızda mitoz bölünme, mitoz bölünme nedir? ve mitoz bölünme evreleri nelerdir? soruların cevabını bulmaya çalıştık. Ayrıca mitoz bölünme modeli ve mitoz bölünme özellikleri ile hakkında bilgiler vermeye çalıştık.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here