Bu gün mahlas konusunu anlatmaya çalışacağız. Öncelikli olarak mahlas nedir veya mahlas ne demek sorusuna cevap bulmaya çalışacağız. Ardından mahlas ne demek tdk ve mahlas anlamı nedir sorularını cevaplayacağız.
Edebiyat tarihimizde birçok şair isimleriyle değil aldıkları ve kullandıkları mahlaslarıyla tanınmış, öyle anılmış ve sonrasında da mahlaslarıyla hafızalarda yer etmişlerdir.
Mahlas Nedir ?
Mahlas nedir sorusu ile başlayacak olursak. Mahlas bir şair ya da yazarın yapıtlarında kullanmak amacıyla aldığı ve genellikle şiirlerinin son beytinde kullandığı ikinci bir isimdir. Yine mahlas ne demek TDK diye araştırdığımızda, Türk Dil Kurumunda (TDK) mahlas anlamı yani karşılığı, takma ad, isim olarak geçse de, mahlası tam olarak karşılamadığı görülür. Çünkü günümüzde takma ad ya da isim belli amaçlarla ve yer yer kullanılmasına karşın, mahlas yazar ya da şairin asıl adını unutturmuş ve onun asıl adı yerine geçmiş. Şairlerde mahlasları ile bilinir ve anılır olmuşlardır.
Bu nedenle mahlas yerine edebi nam ya da lakap denilebileceği gibi daha doğru bir tabir ile kalem adı da diyebiliriz. Yani mahlas ne demektir sorusuna verilebilecek en doğru cevap kalem adı olacaktır.
Mahlas Nasıl Alınır ?
Bir şair ya da ozan mahlasını genellikle ustasından, üstadından ya da hocasından alırdı. Bu şekilde mahlas verilirken genellikle bir mahlas-name ile birlikte verilirdi. Bunun yanında bazı şairlerse kendi mahlaslarını kendileri seçmişlerdir. Karakterlerine, sanatlarına ya da yaşamlarına göre bir mahlas seçerler veya kendi isimlerini mahlas olarak kullanırlardı. Gördükleri rüya üzerine mahlas kullanan şairler de olmuştur. Bu köklü geleneğe dair mahlas örnekleri , Fuzuli, Baki, Kazak Abdal, Köroğlu gibi sayılabilir.
Ayrıca mahlas ne demek yazımızın yanında merak edeceğinizi düşündüğümüz Mizah nedir? yazımıza da bakabilirsiniz.
Mahlas Beyti
Türk Halk Edebiyatında ve Divan Edebiyatında mahlas almak ve şiirlerinde bu mahlası kullanmak şairler için bir gelenek ve kökleşmiş bir adetti. Bu şekilde mahlas almaya ve kullanmaya ise tahallüs denirdi. Şairin mahlasını kullandığı ve mahlasının geçtiği beyte ise mahlas beyti ismi verilirdi.
Türk Halk Edebiyatında şiirdeki mahlas beyti , eserin en son kıtasında ya da en son beytinde olurdu. Bu şekilde son beyitte mahlas kullanılmasıyla bir anlamda şair ya da ozan, şiirine kendi imzasını atmış olurdu. Divan edebiyatında da mahlas beyti genellikle son beyitte olurdu. Fakat bunun istisnası olan yani mahlas olarak seçilen ismin son beyit yerine başka beyitlerde kullanıldığı divan şiirleri de mevcuttur.
Ayrıca mahlas nedir yazımızın yanında Deneme nedir?, Deneme nasıl yazılır? yazımıza da bakabilirsiniz.
Bu makalemizde mahlas ne demek veya mahlas nedir sorularına cevap bulmaya çalıştık. Ayrıca mahlas anlamı ve mahlas ne demek tdk ne manaya geldiğinden bahsetmeye çalıştık.