Bugün kent sembolleri konusunu anlatmaya çalışacağız. Öncelikli olarak kent sembolleri nedir ve piktogram nedir soruların cevabını bulmaya çalışacağız. Ayrıca kent sembolleri görsel sanatlar neler olduğunu ve her ilin kent sembolü sizlerle paylaşmaya çalışacağız.
Kent Sembolleri
Her kent tarihi, doğal güzellikleri, yetiştirdikleri ürünleri ile anılmaktadır. Her kentin kendine özgü özelliklerine göre oluşturulmuş sembolleri vardır. Kent sembolü bazı şehirlerin isminden önce gelmektedir. Bazı kentlerin tarihi kalıntısı, ulu bir camii, bazısının dansları, bazılarının ise müziği semboldür. İstanbul için, Ayasofya Müzesi, Sultan Ahmat Camii, Yeditepe, Ankara için Anıtkabir, Ankara Kalesi, Tiftik Keçisi, Trabzon için Sümela Manastırı, Hamsi, Denizli için horoz, Zonguldak için kömür, Diyarbakır için surlar, sembollere birer örnektir.
Kent Sembolleri Nedir?
Kent sembolleri nedir diye sorulacak olursa,, kentle özdeşleşmiş, o kenti diğer kentlerden ayıran özellikleri ve kentin kendine has nesnel-fiziksel-somut unsurlardır denilmektedir. Kent sembolleri görsel sanatlar alanında da etki yaratmakta, kentler için görseller sanatsal olarak hazırlanmaktadır. Hatta bununla ilgili kent yetkilileri tarafından ödüllü yarışmalar düzenlenmektedir.
Birçok kent ise mutfağı, yetiştirilen meyve, sebzesi ile ünlü olup, bu tür kentler için de semboller oluşturulmaktadır. Örneğin, Adana’da kebap, Kocaeli’de pişmaniye, Giresun’da fındık, Hatay’da Künefe, Gaziantep’te fıstık, baklava, Balıkesir’de Susurluk Ayranı, Malatya’da kayısı, Erzurum’da cağ kebabı gibi.+
Ayrıca kent sembolleri yazımızın yanında merak edeceğinizi düşündüğümüz Dünyanın yedi harikası yazımıza da bakabilirsiniz.
Kent Sembolleri Nasıl Hazırlanır?
Kent Sembolleri, kentin hikayesine, adına, kentte yetiştirilen tarım ürünlerine, madenlerine bakılarak ve incelenerek kentin sembolü olabilecek şekiller belirlenmekte ve kolaj tekniği ile sembole son şekli verilmektedir. Bu sembollere piktogram denilmektedir.
Piktogram Nedir ?
Piktogram nedir sorusu ile devam edecek olursak. Piktogram kavramı, bir sembolü ifade etmekte yaşamda karşılaşılan her sembolün genel adıdır. Yani akıllara gelen nesne, mekan, kavram, işaret ve işleyişin resmedilmesi sembol haline getirilmesi piktogram olarak adlandırılmaktadır. Piktogramlar kolay algılanmakta ve çabuk öğrenilmektedir.
Örneğin;
- Trafik işaretleri, mektup, yönlendirme işaretleri,
- Sigara içilmez levhaları
- Yönlendirme Levhaları
- Mektup gibi. Kent sembolleri piktogram şeklinde hazırlanmaktadır.
Sonuç olarak, kent sembolleri kolay anlaşılır, ait olduğu kentin özelliklerini herkesin algılayabileceği şekilde oluşturulmaktadır.