Ana sayfa Keşfet iyonlaşma Enerjisi Nedir?, iyonlaşma Enerjisi Sıralaması

iyonlaşma Enerjisi Nedir?, iyonlaşma Enerjisi Sıralaması

3575
0
iyonlaşma-Enerjisi

iyonlaşma enerjisi makalemizde sizlere iyonlaşma enerjisi nedir ve iyonlaşma enerjisi sıralaması nasıl yapılır sorularını cevaplayacağız. Ayrıca birinci iyonlaşma enerjisi ve ikinci iyonlaşma enerjisi bilgilendirmeler yapacağız.

iyonlaşma Enerjisi Nedir ?

iyonlaşma enerjisi nedir sorulduğunda cevap, gaz halindeki atomdan elektron koparılması için gerekli enerjiye iyonlaşma enerjisi olarak verilmektedir. Atomdan ilk defa da bir elektron koparılırken harcanan enerji için birinci iyonlaşma enerjisi denilmektedir. Hidrojen elementinin atom numarası 1 olduğu için bir elektronu bulunmaktadır ve bu atomda bu yüzden 1 iyonlaşma enerjisi gerçekleşmektedir.

Gaz halindeki bir atomdan ikinci elektronu koparmak amacı ile harcanan enerjiye ise ikinci iyonlaşma enerjisi, üçüncü elektron için harcanan enerjiye ise üçüncü iyonlaşma enerjisi denilmektedir.

iyonlaşma Enerjisi Sıralaması

Atomlarda iyonlaşma enerjisi sıralaması her zaman en son koparılan elektrona harcanan enerji en büyük olmaktadır. Dolayısı ile 1. iyonlaşma enerjisi en küçük olanı olmaktadır. Bir sonraki elektronun koparılması için harcanan enerji daha fazla olmaktadır.

Periyot numarası arttıkça harcanan enerji miktarı azalmaktadır. Dolayısı ile gruplarda iyonlaşma enerjisi sıralaması periyot numaralarına göre sıralanmaktadır.

Elektron İlgisi Nedir?

Gaz halindeki nötr atomların elektron yakalamak için açığa çıkan enerji, ne kadar büyük olursa elektron ilgisinin o kadar fazla olacağı görülmektedir. Periyodik Cetvelde bulunan 7A grubundaki elementlerin elektron bağları en büyük olanlardır. Metallerde ve soy gazlarda ise elektron ilgisinin yok sayıldığı bilinmektedir.

Kimyasal Bağlar

Bileşiğin en küçük parçası ve en az iki atomun birleşmesinden oluşan moleküldür. Kimyasal bağ ise molekülleri bir arada tutan kuvvete denilmektedir. Kimyasal bağları iki grupta inceleme gerekmektedir.

1- İyonik Bağ: Metallerin ametaller ile birleşmesinde oluşan bağlardır. Metaller elektron vererek (+) yük iyon, ametaller elektron alarak (-) yük oluşturmaktadır. Zıt yüklü iki iyonun çekim kuvveti ile oluşturdukları bağ iyonik bağ olmaktadır.

2- Kovalent Bağ: Ametallerin birbirleri arasında elektron işbirliği yaparak oluşturdukları kimyasal bağdır.

Aynı cins atomların oluşturdukları kovalent bağlar apolar, farklı ametallerin oluşturdukları kovalent bağlar ise polar olarak nitelendirilmektedir.

Bilgiall yazarı olarak nice makaleler yazdım da bir tek öz geçmişimi yazamadım...

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here