Ana sayfa Keşfet Hurma Nedir? Ağacı Nasıl Yetiştirilir? Hurma Çeşitleri

Hurma Nedir? Ağacı Nasıl Yetiştirilir? Hurma Çeşitleri

3856
0

Bu makalemizde sizlere hurma nedir? ve hurma ağacı nasıl yetiştirilir? soruların cevabını bulmaya çalışacağız. Ayrıca hurma çeşitleri neler olduğundan bahsedeceğiz.

Hurma Nedir?

Hurma nedir? sorusu ile başlayacak olursak. Hurma Arap yarım adasında ve Afrika da sıkça yetiştirir. Aynı zamanda hurma insanoğlu tarafında ilk yetiştirilen meyvedir. Bugün dünya yılda 6 milyon tondan fazla hurma tüketiyor. Hurma ağaçları sadece çöllerdeki vahalarda yetişiyor. Peki, iş çölde milyonlarca hurma üretmeye gelince bunu nasıl yapıyor?

Hurma Ağacı Nasıl Yetiştirilir?

Hurma ağacı meyve verebilmesi için en iyi kuru havalarda ve 30 derecenin üstündeki derecelerde yetiştirir. Çöl iklimi bu meyve için mükemmel olsa bile, hurma ağaçların yine de suya ihtiyaçları olur.

Ortalama bir hurma ağacı yılda 175 litre su tüketir. Ağaçların iyi ürün verebilmeleri için köklerine çok fazla su gitmesi gerekiyor. İyi sulanmış bir ağaç 100 kilogramdan fazla hurma verebilir.

Hurma ağaçları ortalama 65 yıl yaşar. Ağaçların 65 yıl yaşadığını düşünürsek her yıl yenisi ile değiştirilmesi gerekiyor. Eğer hurma tohumlarının hemen ekilirse, onların yarısı meyvesiz ağaç olarak yetişir. Bu yüzden meyve veren ağaçtan filiz alınarak ve bunları fidanlıklara ekilir.

hurma-nedir;hurma-agaci-nasil-yetistirilir;hurma-cesitleri-nelerdir

Hurma Nasıl Toplanır?

6 yada 7 yıl içinde bu genç ağaçlar da meyve vermiş olacaklar. Hurma meyveleri genellikler ekim ayından önce hasat edilmeye hazır olur. Ağaçta bulunan meyveler zamanında toplanmazsa hurma meyvesi zarar görür.

Hurma ağaçları 20 metre uzunluğunda olabiliyor. Bu bir bina kadar yüksek anlamına geliyor ama asansörü yok. Bu da hasat etmenin en tehlikeli tarafı. Tırmanma yöntemi ile meyvelerin bulunduğu yere yani en tepeye çıkılır. Kırılgan dallara emniyet kemeri kullanmadan çıkmak bir mayın tarlasında yürümek gibi.

Hurma Çeşitleri Nelerdir?

Hurma ağaçları sağlam ve bol yapraklı dallar tarafından korunuyor. O dallardan kurtulmanın yolu ise kesmekten geçiyor. Kimri denilen daha olgunlaşmamış yeşil hurmalar ağaçta bırakılıyor. Nerdeyse olmuş sarı hurmalara halal. Yumuşak olmuş ve kahverengi hurmalara ise ruba deniliyor. Hurma çeşitlerine gelecek olursak. Sugai, Mebrum, Berni, Sukkeriye, Medjul, Acve, Safavi, Hudri, Amber gibi en çok bilinen hurma çeşitlerindendir.

hurma-nedir;hurma-agaci-nasil-yetistirilir;hurma-cesitleri-nelerdir

Bir huma ağacı neredeyse 10 kilo olan düzinelerce yada daha fazla demet hurma verebilir.  Her hurma kendi hızında olgunlaşır. Bu yüzden sarı halal hurmaları şehre götürüp güneşin altında kahverengileştiriyorlar.

Hurma ağaçlarından kesilen dallar halatlardan sepetlere kadar birçok şeyde kullanılıyor. Olgunlaştıktan sonra çuvallara konularak satışa hazır hale getiriliyor.

Bu yazımızda hurma çeşitleri, hurma ağacı ve hurma yetiştiriciliği gibi konulardan bahsetmiş olduk.