Bu makalemizde sizlere olan güme gitmek deyimi ne anlama geliyor ve güme gitmek sözü nereden çıktığını anlatacağız.
İnsanlarla iletişim halindeyken kullandığımız pek çok atasözü ve deyim var. Bu deyişler çoğu zaman o kadar yerinde kullanılır ki, uzun uzadıya bir cümle kurmaktansa iki kelimeyle anlatılmak istenen duygu tam anlamıyla verilir.
Her zaman kullandığımız bazı deyimler ise nereden çıktığını, nasıl kullanılır hale geldiğini pek bilmeyiz, tıpkı güme gitmek deyimi gibi.
Güme gitmek deyiminin anlamı boşa gitmek, boşu boşuna, bir hiç uğruna yitip gitmek anlamında kullandığımız bir deyimdir.
Güme Gitmek Deyimi Nerden Çıktı?
Güme gitmek sözünü nerden çıktığını anlamak için öncelikle Osmanlı devleti büyüyüp genişledikçe daha fazla askere ihtiyacı duymuş ve bu doğrultuda yeniçeri ocakları kurulmuş. Yeniçeriler savaşlarda etkili olmuş, küçük yaştan itibaren aldıkları profesyonel eğitim sayesinde, savaş meydanlarında başarılar kazanmışlardır.
Ayrıca güme gitmek deyiminin yanında merak edeceğinizi düşündüğümüz çadırı başına yıkmak deyimi makalemize bakabilirsiniz.
Yeniçerilerin bir görevde şehri korumaktı. Yakaladıkları suçluları zindana atan yeniçeriler bu işi yaparken, “Hoop Gümm” şeklinde bir nara atarlardı. Bazen de yanlışlık yapar, hiç suçu olmayan insanlarda bu zindanlara tıkarlardı.
Kurunun yanında yaşta yanar misali. Hapse attıkları bu insanlar için adamcağız “güme gitti yazık oldu” derlerdi. O günden bugüne yeniçerilerden miras bir deyim kaldı bize. Yaptığınız hiçbir eylemin güme gitmediği günler dileriz.
Bu makalemizde güme gitmek sözü nereden çıktığı ve güme gitmek deyiminin anlamını sizler için açıkladık. Diğer makalelerimize bakmayı unutmayınız.